piątek, 28 lutego 2014

CHLEB NA DROŻDZACH "SMAK TOSKANII"

Składniki:

  • 250g mąki pszennej (typ 550)
  • 100g mąki pełnoziarnistej orkiszowej (typ 2000)
  • 4 jajka
  • 42g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki oregano
  • 100g zielonych oliwek
  • 100g orzechów włoskich
  • 150ml białego wytrawnego wina
  • 150ml oliwy / oleju z pestek winogron
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku (lub 2 ząbki czosnku)
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zalać (mieszając stopniowo) lekko ciepłym mlekiem i winem (w temperaturze pokojowej), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min. Do wyrośniętego ciasta dodać jajka i sól, dokładnie wymieszać. Następnie dodać orzechy włoskie, pokrojone oliwki i przyprawy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 min. Następnie chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st i piec godzinę na złotobrązowy kolor. Zostawić na kratce kuchennej do wystygnięcia.

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Chleby, bułki, bułeczki", wyd. Świat książki

środa, 26 lutego 2014

CIASTO Z DAKTYLAMI Z MĄKI ŻYTNIEJ

Składniki:

  • 200g masła
  • 200g mąki żytniej razowej (pełnoziarnista, typ 2000)
  • 150g cukru
  • 175g suszonych daktyli (bez pestek)
  • sok z cytryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 czubata łyżka kakao
  • ewentualnie pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do niedużego garnka wrzucić daktyle, zalać 200ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować. Pogotować na małym ogniu ok. 10 min, następnie zmiksować na gładką masę i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na lekką, puszystą masę, dodać ekstrakt z wanilii i jajka - całe, jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Do osobnego naczynia przesiać mąkę, sodę i przyprawy, następnie dodawać do masy maślano-jajecznej na zmianę z pastą daktylową, mieszając tylko do połączenia składników. 
Formę o średnicy 20cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temp. 170st przez ok. 50 min (do tzw. suchego patyczka).

Oryginalny przepis pochodzi z http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-kardamonem-i-daktylami

czwartek, 20 lutego 2014

ORKISZOWO-PSZENNY CHLEB DROŻDŻOWY Z TWAROGIEM I KOLENDRĄ

Składniki (na jeden duży bochen):

  • 1 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 500g mąki pszennej typ 550
  • 84g świeżych drożdży
  • 2 łyżki soli
  • 150g twarogu
  • łyżeczka mielonej kolendry
Z 500ml letniej wody, drożdży i 6 łyżek mąki zrobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min. Następnie dodać rozgnieciony widelcem ser, sól, kolendrę, 350 ml ciepłej wody i stopniowo dodawać mąkę (można na początku, póki ciasto jest dość rzadkie, wymieszać mikserem). Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.  Następnie ponownie krótko zagnieść. Z ciasta uformować kulę i przełożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką blachę (ewentualnie dużą okrągłą formę do ciasta). Przykryć i odstawić jeszcze na 15min. Piec na dolnej półce piekarnika rozgrzanego do 250st. Po upływie 15-20 min na dno piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z wodą i zmniejszyć temperaturę do 180st. Piec jeszcze ok. 1h. Po wyjęciu bochenek spryskać zimną wodą i ostudzić na kratce kuchennej.

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Chleby, bułki, bułeczki", wyd. Świat książki

sobota, 15 lutego 2014

KOMOSA RYŻOWA Z POREM, CUKINIĄ I CURRY

Składniki:

  • 250g quinoa (komosy ryżowej)
  • 2 cukinie
  • 1-2 pory
  • 1-2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 2-3 łyżeczki curry
  • kawałek (1cm) imbiru
  • sól (ewentualnie przyprawa typu vegeta), pieprz, oliwa
Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę, pora i czosnek, po chwili dodać obraną ze skóry i utartą na tarce o dużych oczkach cukinię, poddusić. Przyprawić solą, pieprzem i curry. W osobnym garnku ugotować komosę w proporcji 1:1,5, aż do całkowitego wchłonięcia się wody. Wymieszać z warzywami.

Oryginalny przepis pochodzi stąd: http://healthy-is-tasty.blogspot.com/2013/04/quinoa-curry.html

piątek, 14 lutego 2014

MAKARON Z SOSEM GRZYBOWO-ŚMIETANOWYM

Składniki:

  • garść suszonych grzybów (prawdziwków, podgrzybków, kozaków)
  • mały kubełek śmietany 12%
  • łyżka mąki
  • nieduża cebula
  • oliwa, sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • tarty żółty ser

Grzyby dzień wcześniej wieczorem namoczyć w niedużej ilości wody (tak, aby woda tylko przykryła je w garnku, w którym się będą gotować). Następnego dnia gotować je na małym ogniu ok. 15 min. Wystudzić, wymieszać ze śmietaną, zmiskować blenderem. Na oliwie poddusić cebulę, dodać łyżkę śmietany z grzybami i łyżkę mąki, chwilę podsmażyć, dodawać powoli resztę sosu grzybowo-śmietanowego, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z makaronem, udekorowane natką i tartym serem.

poniedziałek, 10 lutego 2014

CEBULOWE BUŁECZKI NA DROŻDŻACH

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 550 (1 szklanka = 160g) + 3 kopiaste łyżki
  • 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (trochę ponad szklanka)
  • mały kubełek śmietany 18%
  • jajko
  • 25 dag drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła klarowanego (ewentualnie oliwy)
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, tymianek, kurkuma
Na maśle klarowanym podmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulę, przyprawić solą, pieprzem, kurkumą i tymiankiem, przestudzić. Drożdże połączyć ze śmietaną i cukrem, poczekać, aż wszystko "ruszy". Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajko, śmietanę z drożdżami, olej, cebulę z czosnkiem i przyprawy. Ciasto wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem wyrobić ponownie. Podzielić na 12 części i uformować bułeczki. Układać na blasze piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Poczekać, aż wyrosną, następnie piec w temp. 200st ok. 15 min. 

niedziela, 9 lutego 2014

PIEROGI Z MIĘSEM

Składniki - ciasto:

  • 600g mąki pszennej (typ 550)
  • 0,5 litra gorącej wody
  • 2-3 łyżki masła
Farsz:
  • 0,5kg mięsa wieprzowego
  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • 1-2 ugotowane ziemniaki
  • 2-3 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy (majeranek, tymianek, oregano)

sobota, 8 lutego 2014

DOMOWY BARSZCZ (na zakwasie buraczanym)

ZAKWAS BURACZANY - składniki:

  • ok. 1,5 -2 kg buraków
  • główka czosnku
  • kromka czerstwego chleba (żytniego razowego)
  • kilka liści laurowych
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
Buraki obrać, pokroić w kostkę lub utrzeć na tarce (lub w przystawce do maszynki do mielenia mięsa). Potrzebne będzie 3 litrowe naczynie ceramiczne (np. beczka do kiszenia ogórków) lub słoik. Na dno wrzucić kilka liści laurowych i kromkę czerstwego chleba. Układać naprzemian po kilka pokrojonych buraków i kilka drobno posiekanych ząbków czosnku. Kiedy naczynie zapełni się do połowy, sypnąć pieprz i ziele angielskie, można też dołożyć kilka liści laurowych. Układać dalej buraki i czosnek. Sól rozpuścić w cieplej przegotowanej wodzie w proporcji 1 łyżka stołowa na pół litra. Zalać buraki wodą z solą (nie gorącą) aż po sam wierzch naczynia. Ważne, aby naczynie na czas kiszenia było odkryte, aby był swobodny dostęp powietrza (można ewentualnie przykryć ściereczką). Oraz aby kawałki buraków nie wystawały ponad powierzchnię wody (można je przygnieść słoikiem częściowo zapełnionym wodą). Po trzech dniach zakwas powinien być gotowy. W trakcie kiszenia na powierzchni wody będzie się zbierała piania (jak przy kiszeniu ogórków), trzeba ją systematycznie zbierać łyżką i usuwać, inaczej może pojawić się pleśń. Po zlaniu zakwasu buraki w naczyniu można jeszcze raz-dwa zalać wodą i zostawić na kolejny dzień - taki zakwas będzie nieco słabszy. Zakwas można przechowywać przez kilka dni w lodówce (najlepiej w wysterylizowanych wrzątkiem słoikach).


BARSZCZ - składniki:
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • 4-5 buraków
  • litr wody (ewentualnie bulionu mięsnego czy warzywnego)
  • kilka grzybów suszonych lub kostka grzybowa
  • kilka liści laurowych
  • ziele angielskie
  • oliwa, sól, pieprz
  • sok z cytryny (niekoniecznie)
Warzywa obrac, pokroić lub zetrzeć na tarce, włożyć do garnka, poddusić na oliwie, dodać ziele angielskie, liście laurowe, pierz, posolić. Dodać namocznone uprzednio grzyby (wraz z wodą, w której się moczyły) lub kostkę grzybową. Gotować ok. 15-20 min. Przecedzić przez gęste sito, starannie odciskając wywar z ugotowanych warzyw. Po przestudzeniu dodać 1-1,5 litra zakwasu buraczanego i sok z cytryny. Podgrzewając uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia (traci się wtedy cenne właściwości prozdrowotne zakwasu). 

piątek, 7 lutego 2014

MANGO LASSI (koktajl z mango i jogurtu naturalnego)

Składniki:

  • dojrzałe mango
  • kubek jogurtu naturalnego (180g)
  • łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
  • ewentualnie szczypta kardamonu
Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, pokroić na kawałki. Zmiksować z jogurtem, miodem i przyprawami. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można ewentualnie rozcieńczyć nieco napój mlekiem. 

środa, 5 lutego 2014

FLORENTYNKI

Składniki:

Na ciasto:

  • 300g mąki (150g pełnoziarnistej orkiszowej i 150g pszennej typ 550)
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 100g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Ponadto:
  • 250g płatków migdałowych
  • 1-2 łyżki ziaren sezamu
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki miodu
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki, następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość 2-3cm tak, aby odpowiadało rozmiarem blasze od piekarnika. W garnuszku zagrzać miód z sokiem wyciśniętym z cytryny i łyżką wody. Wrzucić płatki migdałowe i sezam, wymieszać. Masę rozprowadzić równomiernie po powierzchni ciasta. Piec 15 minut w temperaturze 200st. Po wystudzeniu pokroić na kwadratowe ciastka. 

poniedziałek, 3 lutego 2014

WOŁOWINA Z RYŻEM I WARZYWAMI PO WIETNAMSKU


Składniki:
  • 60-70 dag wołowiny
  • 3 woreczki ryżu brązowego (300g)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • słoiczek pędów bambusa w zalewie wodnej
  • kawałek świeżego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ewentualnie 2 pałki selera naciowego ( w oryginalnym przepisie nie było, ale akurat musiałam do czegoś wykorzystać)
  • kiełki soji lub fasoli mung (opcjonalnie)
  • oliwa, sól, pieprz
Na oliwie poddusić cebulę i utartą na grubych oczkach marchewkę. Wołowinę pokroić w drobną kostkę i dusić w oddzielnym naczyniu do miękkości. Wymieszać z warzywami, dodać odsączone na sitku pędy babmusa, sos sojowy, seler i utarty na drobnych oczkach imbir. Chwilkę jeszcze dusić razem, przyprawić solą i pieprzem. Po zdjęciu z patelni dodać kiełki. Podawać z ryżem. 

sobota, 1 lutego 2014

KACZKA PIECZONA

Składniki:

  • kaczka ok. 2-2,5 kg
  • jedna duża lub dwie małe główki czosnku
  • czubata łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • majeranek (kilka łyżek)
  • kilka łyżek oliwy

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z oliwą (oliwy powinno być nie za dużo, bo kaczka puści dużo tłuszczu), majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć kaczkę i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia piec ok. 2 godziny w 200 st. Pod koniec pieczenia można dołożyć przekrojone na pół kwaśne jabłka (np. renetę).