czwartek, 27 września 2018

ZUPA DYNIOWA MACIEJKI

Składniki(na 4-5litrów):

  • średnia dynia (u mnie bambino)
  • 2-3 cebule
  • mała główka czosnku
  • kilka łyżek oleju sezamowego
  • liście limonki
  • puszka mleka kokosowego
  • mały słoiczek pasty Tom Kha
  • kilkucentymetrowy kawałek imbiru
  • mały słoiczek trawy cytrynowej lub sok z cytryny
  • olej do podsmażenia cebuli i czosnku
  • 4 ziemniaki
  • ew. marchewka i pietruszka
  • sól, pieprz, kurkuma

Cebulę pokroić, podsmażyć na patelni. W dużym garnku, w którym będziemy robić zupę, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dynię oczyścić, pokroić w kostkę, wrzucić razem z ziemniakami (i ewentualnie włoszczyzną) do garnka, zalać wodą tyle, aby było przykryte, posolić. Dodać pokrojony drobno imbir. Gotować do miękkości warzyw. Pod koniec wlać mleko kokosowe, dodać kurkumę, pieprz, liście limonki, trawę cytrynową (lub sok z cytryny), pastę Tom Kha, zagotować i zdjąć z ognia. Zmiksować. Kiedy zupa nieco przestygnie, dodać kilka łyżek oleju sezamowego.





czwartek, 20 września 2018

GULASZ Z INDYKIEM, DYNIĄ I PIECZARKAMI


Składniki:

  • ok. 0,5 kg piersi z indyka
  • 450g obranej dyni
  • 200g pieczarek
  • 1-2 cebule
  • łyżeczka świeżego tymianku
  • 3 łyżki mąki 
  • 2,5 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • pół małego kubełka śmietany 30%
  • 600ml bulionu
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
Filet z indyka pokroić w kostkę, oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać, następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać (u mnie mąka gryczana). 
Obraną dynię pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić na cienkie paseczki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć.
Na dużej patelni roztopić masło i wrzucić pokrojonego indyka. Podsmażyć, żeby nie był surowy, następnie przełożyć mięso do dużego garnka, a na patelni podsmażyć pieczarki. Zrumienione pieczarki wyjąć na talerz, a na patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę dynię. Podsmażoną dynię przełożyć do garnka z indykiem, dodać cebulę, wlać bulion, zagotować, a następnie dusić na małym ogniu, póki dynia nie zmięknie. Uważać, aby dynia się nie przypaliła. Pod koniec dodać odłożone pieczarki i śmietanę, delikatnie wymieszać, podawać posypawszy natką pietruszki.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/kurczak_z_dynia_pieczarkami/przepis.html

czwartek, 6 września 2018

TIRAMISU

Składniki: 
(na głęboką blachę od piekarnika, można też zrobić z połowy składników)

  • 4 opakowania serka mascarpone (1kg)
  • 1l śmietany 30% lub 36%
  • 4 opakowania biszkoptów podłużnych
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 3-4 torebki kawy dla dzieci
  • kilka łyżek kakao
  • ok. 10 łyżek brązowego cukru (u mnie kokosowy)
  • mix do śmietany
Śmietanę uprzednio schłodzić w lodówce,  ubić na sztywno, wsypać mix do śmietany i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodawać stopiono serek mascarpone i cukier oraz przestudzoną żelatynę. Kawę zalać wrzątkiem, przestudzić. Żelatynę zalać niedużą ilością wrzątku, również przestudzić. Na głębokiej blasze od piekarnika układać obok siebie biszkopty maczane w naparze z kawy. Następnie delikatnie rozsmarować na nich połowę śmietanowego kremu. Posypać kakao. Ułożyć kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów i rozsmarować na nich krem. Pospać kakao. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.