piątek, 28 października 2016

PRZEKŁADANIEC Z INDYKA Z WARZYWAMI

Składniki:

  • 1-1,1 kg mięsa z indyka (np. pierś)
  • pół cukinii
  • 3 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • jajko
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka curry
  • szczypta majeranku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • bułka tarta
  • 1/3 szklanki bulionu
  • oliwa, sól, pieprz
Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na  oliwie, Cukinię obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, nieduży kawałek cukinii zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Mięso połączyć z jajkiem, tartą cukinią, przestudzoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać przyprawy dokładnie wszystko wymieszać i formować dłońmi kotlety, obtaczając je w bułce tartej, podsmażyć na oliwie. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, układać na przemian kotlety, plastry papryki i cukinii. Podlać bulionem i pokropić sosem sojowym, Zapiekać ok. 50 min w temp. 180st. 

niedziela, 23 października 2016

PLACUSZKI GRYCZANE Z PASTĄ Z MAKRELI

Składniki na placuszki:

  • 200g kaszy gryczanej niepalonej
  • 300g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia (w wersji bezglutenowej bezglutenowa bułka tarta)
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2 średnie cebule
Składniki na pastę:
  • 1 filet z makreli
  • kawałek pora
  • oliwa z oliwek
  • 100g twarogu
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Kaszę gryczaną ugotować do miękkości w 400ml osolonej wody i odstawić, zeby trochę ostygła. Na patelni podsmażyć cebule. Schłodzoną kaszę, podsmażoną cebulę i twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy, wymieszać. Formować nieduże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na odrobinie oliwy po 3 min z każdej strony i odkładać na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Makrelę oczyścić z ości, rozdrobnić i przełożyć do miseczki. Dodać rozgnieciony widelcem twaróg i jogurt oraz pokrojonego i sparzonego pora. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki, oliwą i przyprawić do smaku. Pastę podawać na placuszkach z kaszy.

niedziela, 9 października 2016

WILGOTNE CIASTO DYNIOWE

Składniki:
  • 350g startej dyni
  • 200g białej czekolady
  • 150g masła
  • 200g zmielonych orzechów laskowych
  • 100g cukru
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 50 g bułki tartej bezglutenowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy (można pominąć)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem na wierzch:
  • 200g naturalnego serka do kanapek
  • 100g masła
  • 50g cukru pudru
  • 100-150g wiórków kokosowych
Dynię oczyścić z nasion i włókien, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodać roztopioną czekoladę, zmielone orzechy z bułką tartą i proszkiem do pieczenia oraz cynamon i kurkumę. Delikatnie wymieszać z pianą z białek i z tartą dynią. Dno tortownicy o średnicy 26cm wysmarować masłem i wysypać wiórkami kokosowymi. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st 40-45 min do tzw. suchego patyczka. 
Przygotować krem na wierzch ciasta - miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać serek i miksować chwilę, tylko do połączenia składników (żeby krem się nie zwarzył). Dodać wiórki kokosowe. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, ciasto wstawić do lodówki. 
Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/848-wilgotne-ciasto-dyniowe

KALAFIOR POD SEROWĄ PIERZYNKĄ

Składniki:

  • 2 nieduże kalafiory
  • 100g sera pleśniowego typu rokpol