środa, 30 października 2019

CEBULARZ KAZIMIERSKI

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki krupczatki (dałam zwykłą pszenną)
  • 5 dag świeżych drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • jajko
  • 1 łyżka soku z cebuli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 dag masła
Na farsz:
  • 3 duże cebule
  • 3 łyżki maku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
Na dzień przed robieniem cebularzy cebulę pokroić w grubą kostkę, sparzyć wrzątkiem, wymieszać z solą i olejem, wycisnąć w rękach, wymieszać, przełożyć do słoika, zamknąć, kiedy wystygnie, schować do lodówki.
Świeże drożdże wymieszać z mlekiem, 2 łyżkami mąki, cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Rozpuścić masło z resztą mleka. Przesianą mąkę posolić, dodać wyrośnięty rozczyn i mleko z masłem. Dodać roztrzepane jajko, sok z cebuli, wyrabiać ciasto przez 30 min (wyrabiałam mikserem, hakiem do ciasta), tak by odstawało od ręki i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Podzielić ciasto na 12 części, rozwałkować na placki, ułożyć na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia (lub na papierze do pieczenia). Na każdym placku rozłożyć farsz z cebuli. Brzegi placków można posmarować jajkiem. Zostawić cebularze do wyrośnięcia na godzinę. Piec do uzyskania złotego koloru.

środa, 16 października 2019

POLĘDWICZKI W GRZYBOWYM SOSIE

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa (ok. 500g)
  • 200 g pieczarek lub/i grzybów leśnych
  • łyżeczka musztardy (w oryginale dijon)
  • łyżka mąki pszennej
  • 400ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • kilka ząbków czosnku
Polędwiczkę opłukać, pokroić w plastry, każdy oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką w proszku z obu stron. Podsmażyć na maśle/oleju, zdjąć z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć czosnek oraz poddusić pokrojone grzyby. Dodać bulion i musztardę, po chwili włożyć podsmażone kawałki mięsa i dusić pod przykryciem 15-20min. Pod koniec odlać trochę wywaru z patelni do miseczki, rozprowadzić w nim mąkę, dokładnie wymieszać i wlać z powrotem na patelnię. Dusić jeszcze chwilę, póki sos nie zgęstnieje. Podawać z ryżem, posypane natką pietruszki.

sobota, 5 października 2019

MAKARON Z MASCARPONE, KURCZAKIEM I PIECZARKAMI

Składniki (na 5 porcji):

  • opakowanie makaronu 500g
  • 250g serca mascarpone
  • 1-2 cebule
  • 250g pieczarek
  • 2 filety z piersi kurczaka (można zastąpić indykiem)
  • olej, sól, pieprz
  • ulubiona przyprawa do drobiu (u mnie złocista)
  • natka pietruszki
Cebulę podsmażyć na patelni. Przełożyć do miseczki. Podsmażyć obrane i posiekane pieczarki, przełożyć do miseczki. Kurczaka pokroić w kostkę na małe kawałki, posypać przyprawą do drobiu, dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę, a następnie podsmażyć na patelni. Kiedy mięso będzie gotowe, dodać cebulę, pieczarki oraz serek mascarpone. Dusić na małym ogniu. Podawać z makaronem, posypane natką pietruszki.

Przepis pochodzi z opakowania serka mascarpone firmy Sottile Gusto.

ZUPA KALAFIOROWO-SEROWA

Składniki:

  • kalafior
  • cebula
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 6 ziemniaków
  • 50g kaszy jaglanej (opcjonalnie)
  • 200g serka topionego (śmietankowy lub złoty ementaler)
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • bulion lub 2 kostki rosołowe
Cebulę podsmażyć w garnku, zalać bulionem, zagotować, do wrzątku wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę i pietruszkę. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, wrzucić go garnka. Kalafiora podzielić na małe różyczki, wrzucić go gotującej się zupy, gotować do miękkości warzyw. Pod koniec dodać serki topione, dokładnie mieszać, aż się całkiem rozpuszczą. Doprawić solą i pieprzem, podawać z posiekanym koperkiem.

PIZZA WEGETARIAŃSKA

Składniki (na 4 duże porcje):

  • 30dag mąki pszennej
  • 10 dag drożdży 
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • szklanka mleka
Dodatkowo:
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • średnia cebula
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 4 mozarelle
  • słoik małży marynowanych w zalewie (350g z zalewą)
  • tarty żółty ser
  • ulubione zioła do posypania
  • świeża bazylia
Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier i olej, wlać mleko z drożdżami i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, zagnieść ponownie, podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na cienki placek. Podpiec każdy z placków w piekarniku (lekko). Placki posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć na każdym po ćwierć cebuli i papryki (pokrojone w plasterki), mozarellę pokrojoną w plastry, małże, posypać ulubionymi ziołami. Zapiekać w piekarniku, pod koniec posypać tartym żółtym serem. Podawać udekorowane świeżą bazylią.