wtorek, 30 czerwca 2020

BROWNIE Z KREMEM Z MASŁA ORZECHOWEGO

Składniki na spód brownie:

  • 300g czekolady gorzkiej
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 140g cukru
  • 135g mąki tortowej
Składniki na krem:
  • 500g serka mascarpone
  • 70g cukru pudru
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • 350g masła orzechowego
Polewa:
  • 200g czekolady deserowej
  • 2,5 łyżki oleju
200g czekolady, masło i cukier dokładnie rozpuścić, nie podgrzewając zbyt mocno. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Dodać jajka, mąkę oraz pozostałe 100g czekolady, połamanej na drobne kawałki. Dokładnie wymieszać, przelać do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st. i piec 20 min. Wyjąć i przestudzić.

Serek zmiksować z cukrami na puszystą masę (ok. 3 min). Dodać masło orzechowe i miksować jeszcze chwilę. Krem wyłożyć na zimny spód. Wyrównać. 

Czekoladę z olejem rozpuścić w rondelku lub na patelence na gładką masę. Dobrze wymieszać i wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą con), aby się schłodziło.

SEROWE CIASTKA Z TRUSKAWKAMI (галета с клубникой)

Składniki:
  • 200g twarogu
  • 200g masła
  • 350-380g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
Ponadto:
  • truskawki
  • mąka ziemniaczana
  • cukier puder do posypania
Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na ok. godzinę, następnie podzielić na 6-8 równych części, każdą rozwałkować na okrągły placek. Na środku rozprowadzić łyżkę mąki ziemniaczanej (pozostawiając ok. 2 cm od brzegu), następnie układać truskawki (większe pokroić na kawałki). Zagiąć krawędzie do środka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 20-30min. Posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony: https://petrovskaya-trapeza.ru/tvorozhnaya-galeta-s-klubnikoy/

poniedziałek, 22 czerwca 2020

PIERŚ KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-MUSZTARDOWYM

Składniki:

  • 4 podwójne piersi kurczaka (ok. 2 kg)
  • 05,l śmietany 30%
  • 2 łyżki miodu
  • słoiczek musztardy francuskiej(270g)
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • łyżeczka soli
  • 2 szczypty tymianku
Piersi kurczaka opłukać, rozdzielić na pojedyncze kawałki. W misce przygotować sos - wymieszać śmietanę, miód, musztardę, sól, pieprz i tymianek. Ułożyć mięso w naczyniu zaroodpornym, zalać sosem. Wstawić do nagrzanego do 180st. piekarnika i piec ok. godzinę. 

sobota, 6 czerwca 2020

PIERSI KURCZAKA Z BOCZNIAKAMI W ŚMIETANIE

Składniki:

  • 2 duże podwójne piersi kurczaka (1,7 kg)
  • 3-4 cebule
  • 500g boczniaków
  • masło klarowane
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 500ml śmietany 30%
Boczniaki drobno pokroić, przesmażyć na maśle klarowanym, przełożyć do miski. Na tej samej patelni na maśle podsmażyć pokrojoną cebulę. Piers kurczaka pokroić w paski, podsmażyć, oprószyć solą i pieprzem, dodać cebulę i boczniaki. Całość zalać śmietaną i dusić pod przykryciem 10-15min. Pod koniec dodać szczyptę ziół prowansalskich. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/search/label/DRÓB

środa, 3 czerwca 2020

SERNIK Z MAKIEM I POLEWĄ LEMON CURD



Składniki:

  • 1kg białego sera
  • 50g cukru
  • 6 jajek
  • 2 białka (zostaną od polewy)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500g słodzonego mleka skondensowanego
  • szklanka ziarenek maku + do wysypania tortownicy
Składniki na polewę:
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 130g cukru
  • 80g masła

Ser zemleć w maszynce, zmiksować z jajkami i pozostałymi składnikami. Dno tortownicy posmarować masłem i wysypać ziarenkami maku. Wlać masę serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 10min, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 50-55 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i tak wystudzić sernik.

Polewa - jajka i żółtka dokładnie roztrzepać, dodać cukier i wymieszać. Całość umieścić w rondelku. Dodać sok z cytryn oraz masło. Na niewielkim ogniu podgrzewać, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje,  wyłączyć i dokładnie przetrzeć polewę przez sitko. Wyłożyć na wierzch wystudzonego sernika. Schłodzić przez noc w lodówce.