- 300g czekolady gorzkiej
- 200g masła
- 3 jajka
- 140g cukru
- 135g mąki tortowej
Składniki na krem:
- 500g serka mascarpone
- 70g cukru pudru
- małe opakowanie cukru waniliowego
- 350g masła orzechowego
Polewa:
- 200g czekolady deserowej
- 2,5 łyżki oleju
200g czekolady, masło i cukier dokładnie rozpuścić, nie podgrzewając zbyt mocno. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Dodać jajka, mąkę oraz pozostałe 100g czekolady, połamanej na drobne kawałki. Dokładnie wymieszać, przelać do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st. i piec 20 min. Wyjąć i przestudzić.
Serek zmiksować z cukrami na puszystą masę (ok. 3 min). Dodać masło orzechowe i miksować jeszcze chwilę. Krem wyłożyć na zimny spód. Wyrównać.
Czekoladę z olejem rozpuścić w rondelku lub na patelence na gładką masę. Dobrze wymieszać i wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą con), aby się schłodziło.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2020/04/brownie-z-kremem-z-masa-orzechowego.html