środa, 22 marca 2017

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BROKUŁEM I KURCZAKIEM

Składniki:

  • opakowanie makaronu rurki (500g)
  • 2 opakowania mrożonych brokułów (2 x 450g)
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 3 jajka
  • duży kubełek śmietany
  • przyprawa do gyrosa
  • sól, pieprz
  • 20 dag tartego żółtego sera
Makaron ugotować al dente. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać przyprawę do gyrosa. Brokuły ugotować na parze lub w małej ilości wody na półtwardo. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, układać kolejno - makaron, mięso i brokuły. Jajka roztrzepać, zmiksować ze śmietaną, solą i pieprzem, polać zapiekankę. Piec w 180st przez 20-30min. Pod koniec pieczenia posypać tartym żółtym serem.

wtorek, 21 marca 2017

FASZEROWANE BATATY

Składniki:

  • 2 bataty
  • pół opakowania sera feta
  • 5 dag sera pleśniowego typu rokpol
  • łyżeczka tymianku
  • kilka oliwek
  • natka do przybrania
Bataty umyć, osuszyć, przekroić na pół, owinąć każdą połówkę folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. na ok. 40 minut (aż będą miękkie). Do pieczenia nie używać ani przypraw, ani oleju. Przestudzić. Miąższ wydrążyć łyżką, zostawiając brzegi grubości ok. 3 mm. Miąższ wymieszać z pokruszoną fetą i rokpolem i łyżeczką tymianku. Wydrążone bataty posypać odrobiną tymianku i napełnić farszem. Udekorować pokrojonymi na plasterki oliwkami i natką pietruszki. Wstawić jeszcze na moment do piekarnika, aby się nagrzały. 

piątek, 17 marca 2017

SAŁATKA Z KUKURYDZĄ, CZERWONĄ FASOLĄ I SEREM

Składniki:

  • 1 duży por
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 40-50 dag sera żółtego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz
Pora posiekać w piórka i sparzyć. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser pokroić w dużą kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić jogurtowo-majonezowym sosem z czosnkiem, solą i pieprzem. 

Przepis pochodzi ze strony: https://zakateksmaku.wordpress.com/2014/01/06/salatka-z-porem-czerwona-fasola-i-serem/

poniedziałek, 13 marca 2017

MAKARON Z TUŃCZYKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki na sos:

  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 2 cebule
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • mały kubełek śmietany
  • łyżka oregano
  • sól, pieprz
  • tarty żółty ser
  • kilka listków bazylii do przybrania
Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać rozdrobionego tuńczyka i pokrojone drobno pomidory. Chwilę poddusić, dodać śmietanę i przyprawy i po kilku minutach zdjąć z ognia. Polać makaron sosem, posypać tartym żółtym serem i ozdobić listkami bazylii.

czwartek, 9 marca 2017

ZAWIJANE BUŁECZKI Z TAHINI

Składniki:

  • 25 dag świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • szklanka mleka
  • 50 dag masła
  • szklanka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 3-4 szklanki mąki pszennej
  • szklanka pasty sezamowej tahini
  • kilka łyżek miodu (lub cukru)

Drożdże i łyżeczkę cukru zalać w misce letnią wodą. W rondlu na maleńkim ogniu podgrzać mleko, masło, cukier i sól, do rozpuszczenia się składników. Przestudzić i połączyć z drożdżami. Stopniowo dodać 3 szklanki mąki. Wyrobić mikserem i odstawić na 1-2h, aż ciasto podwoi swoją objętość. Dodać ostatnią szklankę mąki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista - tyle, ile ciasto "weźmie"), wyrobić i podzielić na 4 równe części. Przygotować nadzienie z pasty tahini. Przed wyjęciem tahini z pojemnika dobrze wymieszać zawartość, ponieważ olej sezamowy ma tendencję do oddzielania się). Połączyć tahini w miseczce z miodem (lub cukrem). Piekarnik rozgrzać do 180st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z każdej części ciasta uformować kulkę i rozwałkować do okręgu o grubości ok. 3mm. Na rozwałkowanym placku rozsmarować 1/4 nadzienia z tahini, można też posypać cynamonem, jeśli ktoś lubi. Placek zwinąć w ciasny rulon i następnie uformować "ślimaka". Bułeczki-ślimaki delikatnie ułożyć na blasze i piec ok. 20-30min, aż sę zrumienią. Przed włożeniem do piekarnika można też posmarować rozkłóconym jajkiem. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://www.arabskie.pl/pl/p/PRZEPIS-Chlebek-z-tahini-aromatyczny-zawijaniec/945

poniedziałek, 6 marca 2017

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI I GROSZKIEM

Składniki:

  • 5-6 płatów matjasów
  • ok. 10 średnich ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • puszka groszku lub niecałe opakowanie mrożonego
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki majonezu
  • pół sporego pęczku koperku
Ziemniaki ugotować, przestudzić. Groszek również. Ziemniaki, matjasy i ogórki pokroić w kostkę, dodać groszek, posiekany koperek i wymieszaćz oliwą i majonezem. 
Oryginalny przepis pochodzi ze strony: http://wrodzinie.pl/18147-2/