środa, 26 lutego 2014

CIASTO Z DAKTYLAMI Z MĄKI ŻYTNIEJ

Składniki:

  • 200g masła
  • 200g mąki żytniej razowej (pełnoziarnista, typ 2000)
  • 150g cukru
  • 175g suszonych daktyli (bez pestek)
  • sok z cytryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 czubata łyżka kakao
  • ewentualnie pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do niedużego garnka wrzucić daktyle, zalać 200ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować. Pogotować na małym ogniu ok. 10 min, następnie zmiksować na gładką masę i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na lekką, puszystą masę, dodać ekstrakt z wanilii i jajka - całe, jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Do osobnego naczynia przesiać mąkę, sodę i przyprawy, następnie dodawać do masy maślano-jajecznej na zmianę z pastą daktylową, mieszając tylko do połączenia składników. 
Formę o średnicy 20cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temp. 170st przez ok. 50 min (do tzw. suchego patyczka).

Oryginalny przepis pochodzi z http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-kardamonem-i-daktylami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz