- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka śmietany
- 150g masła
- 1 jajko
- sól
farsz:
- 1kg pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki śmietanki
- 1 łyżka bułki tartej
- natka pietruszki
- sól, czarny pieprz
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na ok. 1 godz. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać drobno pokrojone pieczarki, smażyć 10-15min, aż płyn odparuje, a grzyby się zrumienią. Wlać śmietankę, dusić chwilę, dodać bułkę tartą i natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, wystudzić.
Na posypanej mąką stopnicy ciasto rozwałkować na grubość 3-4m. Wykroić kółka, nałożyć po niewielkiej porcji farszu i zlepić, formując pierożki.
Ułożyć na blasze i piec w temp. 190st, aż się zrumienią.
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska dla wegetarian, 200 przepisów na dania jarskie" wyd. Olesiejuk