sobota, 10 czerwca 2017

KRUCHE PIEROŻKI Z FARSZEM PIECZARKOWYM

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka śmietany
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • sól
farsz:
  • 1kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki śmietanki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • natka pietruszki
  • sól, czarny pieprz
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na ok. 1 godz. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać drobno pokrojone pieczarki, smażyć 10-15min, aż płyn odparuje, a grzyby się zrumienią. Wlać śmietankę, dusić chwilę, dodać bułkę tartą i natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, wystudzić.
Na posypanej mąką stopnicy ciasto rozwałkować na grubość 3-4m. Wykroić kółka, nałożyć po niewielkiej porcji farszu i zlepić, formując pierożki.
Ułożyć na blasze  i piec w temp. 190st, aż się zrumienią.

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska dla wegetarian, 200 przepisów na dania jarskie" wyd. Olesiejuk

ZUPA CEBULOWA Z GRZANKĄ SEROWĄ

Składniki:

  • 6 cebul
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • duży kremowy serek topiony
  • sól, pieprz, tymianek
  • kilka kromek bułki paryskiej
  • kilka plasterków żółtego sera
  • ewentualnie szczypiorek do dekoracji
Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki, zrumienić w rondlu na maśle, oprószyć mąką, rozprowadzić winem, gotować, aż płyn odparuje. Wlać gorący bulion, gotować ok. 20 min na małym ogniu, Pod koniec gotowania dodać topiony serek. Zupę lekko wystudzić, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. 
Kromki bułki paryskiej z serem podpiec przez chwilę w piekarniku. Zupę przelać do miseczek, na każdej porcji ułożyć grzankę, udekorować szczypiorkiem.
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska dla wegetarian, 200 przepisów na dania jarskie" wyd. Olesiejuk

niedziela, 4 czerwca 2017

NALEŚNIKI

Składniki:

  • 50g masła
  • 500g mleka
  • 200ml wody gazowanej
  • 350g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
Masło rozpuścić, zmiksować z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno być gładkie, konsystencji płynnej śmietany. Smażyć naleśniki na bardzo rozgrzanej patelni, bez tłuszczu.