czwartek, 28 lipca 2022

BABECZKI JOGURTOWE Z CZERWONĄ PORZECZKĄ


 Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 100g gęstego jogurtu naturalnego
  • szklanka czerwonych porzeczek
  • ewentualnie cukier puder do posypania
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Następnie dodać sól, powoli wlać olej i jeszcze chwilę ubijać. Utartą masę krótko mieszać łyżką z jogurtem i mąką. Dodać porzeczki i wymieszać bardzo delikatnie, żeby nie uszkodzić owoców. Napełnić ciastem foremki do muffinek do 2/3 wysokości. Piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym go 180 stopni. Ostudzone babeczki posypać cukrem pudrem.

Oryginalny przepis autorstwa Marioli Chrzanowskiej z Myślenic ("Kobieta i Życie", lipiec 2021)

wtorek, 19 lipca 2022

SERNIKOWE CIASTO Z JAGODAMI

 


Składniki na ciasto kakaowe:

  • szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125g masła
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 500g mielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • szklanka cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 65g rozpuszczonego i przestygniętego masła
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • szczypta soli
Oraz:
  • szklanka świeżych jagód
Ciasto - w garnku na małym ogniu rozpuścić masło, cukier, wodę i kakao (uwaga - nie zagotowywać). Odstawić do wystudzenia. Gdy masa wystygnie, dodać żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie pianę delikatnie połączyć z ciastem.

Masa serowa - żółtka ubić z cukrem, dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną i roztopione, przestygnięte masło. Całość  zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i następnie pianę delikatnie połączyć z masą serową. 

Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej proszkiem do pieczenia wylać ciemne ciasto, następnie masę serową, a potem równomiernie wyłożyć jagody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 50 min. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://www.urwiswakcji.pl/2022/07/ulubiony-placek-mojego-meza.html

piątek, 8 lipca 2022

MAŚLANE BUŁECZKI

 Składniki:

  • szklanka letniego mleka
  • 110g masła
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki suchych drożdży (12g)
Drożdże rozrabiamy z letnim mlekiem, cukrem i łyżką mąki. Dodajemy pozostały składniki i wyrabiamy. Pod koniec wlewamy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Formujemy kulę, wkładamy ją do oprószonej mąką miski i przykrywamy ręcznikiem kuchennym. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż ciasto podwoi objętość (ok. 1,5h). Następnie ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Dzielimy na 10-12 części i formujemy bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp co najmniej 1 cm. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i czekamy, ąz podwoją objętość (ok. 45 min). Wyrośnięte bułeczki pieczemy 20-25 min w temp. 185 stopni. Można je posmarować rozkłóconym jajkiem. W czasie pieczenia można je przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Po wyjęciu w piekarnika wystudzić na kratce.

Przepis pochodzi z gazety "Kobieta i Życie"

sobota, 2 lipca 2022

SCHAB PIECZONY Z CEBULĄ, JABŁKIEM I ŻURAWINĄ


 Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • duże cebule
  • 2 jabłka
  • garść żurawiny
  • papryka słodka mielona
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • olej
Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć obficie z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia podsmażyć mięso na mocno rozgrzanym oleju (wtedy mięso się "zamknie" i nie będzie wysychało w piekarniku) z każdej strony. Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym, obłożyć posiekanymi jabłkami i cebulą. Dodać żurawinę i podlać wodą lub bulionem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 1,5h (1h na 1 kg mięsa). Sos można zblendować ze śmietaną lub zostawić tak, jak jest. 

Oryginalny przepis autorstwa Sylwii Machnik (kanał Milma na Youtube https://www.youtube.com/watch?v=U211smejH6E&t=508s)

MUFFINKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ

 


Składniki (na ok. 16 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5-2 szklanki czarnych porzeczek
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125g masła
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18% (ok.70-80g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
W rondelku roztopić masło i ostudzić. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i roztopione masło. W drugiej misce wymieszać mąkę i cukier z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wymieszać zawartość obu misek do połączenia się składników. Dodać czarną porzeczkę i delikatnie wszystko wymieszać. 

Muffinki wlać do foremek, do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 18-20 minut.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: https://oryginalnysmak.pl/muffiny-z-czarna-porzeczka/