sobota, 29 kwietnia 2023

ZIEMNIAKI PIECZONE Z POMIDORAMI I FETĄ (PATATES FURNU)

 


Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 3-4 świeże pomidory (ewentualnie pomidory z puszki)
  • 3 czerwone cebule lub szalotki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 150 ml oliwy (w oryginale 200ml)
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • po pół pęczka świeżej mięty i pietruszki
  • sól, pieprz
  • ewentualnie 200g fety
Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki (u mnie - ósemki), przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojoną na ćwiartki cebulę i całe ząbki czosnku. W misce wymieszać oliwę z ziołami, dodać pomidory starte na tarce (bez skóry). Tak przygotowany sos wylać na ziemniaki i rozprowadzić go równomiernie - warzywa powinny być nim "oklejone". Przykryć całość folią aluminiową i piec przez 45 min w temp. 200 stopni z termoobiegiem. Po tym czasie zdjąć folię i piec kolejne 20-30 min, aż ziemniaki delikatnie się zrumienią. Ewentualnie pod koniec dodać pokrojoną w kostkę fetę (w oryginalnym przepisie brak). 

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Kalimera. Grecka kuchnia radości" Dionisiosa Sturisa. 

SAŁATKA Z CZERWONĄ FASOLĄ I SEREM


 Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • mała puszka ananasa w zalewie (4-5 plastrów)
  • czerwona papryka
  • 150-200g sera owczego (lub zwykłego żółtego sera, np. goudy)
  • mała czerwona cebula
  • 2 duże łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • posiekana zielenina (natka pietruszki, kolendry lub szczypiorek)
Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy (fasolę przepłukać) i przełożyć do miski. Ser pokroić w kostkę o boku 0,5 cm, paprykę pokroić na drobne kawałki. Cebulę drobno posiekać. Ananasa dobrze odcedzić z syropu i pokroić w kosteczkę. Dodać majonez, sól, pieprz i posiekaną zieleninę i dokładnie wymieszać. Podawać od razu lub po wcześniejszym schłodzeniu.

Oryginalny przepis - Aleksandra Kocjan ("Kobieta i Życie" nr 110, marzec 2023)

piątek, 28 kwietnia 2023

KARMAZYN W CIEŚCIE PIWNYM


 Składniki:

  • 800g karmazyna (lub halibuta, filety)
  • 100g mąki
  • 3/4 szklanki jasnego piwa
  • łyżka soku z cytryny
  • jajko
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz, ewentualnie szczypta imbiru
  • olej do smażenia
Z mąki, piwa, oliwy i jajka przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Filety pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny, oprószyć mąką i maczać w cieście. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i sosem tatarskim.

Przepis pochodzi z książki "Dania mięsne i rybne. Sprawdzone przez pokolenia przepisy kuchni śląskiej"

wtorek, 25 kwietnia 2023

KARKÓWKA PIECZONA Z CEBULĄ

 


Składniki:

  • 1-1,5kg karkówki
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • płaska łyżka soli
  • płaska łyżka czerwonej sproszkowanej papryki
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 1-2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
  • kostka rosołowa lub ok. 0,5 litra bulionu
Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na niezbyt grube plastry. Każdy plaster oprószyć z obu stron solą i pieprzem i następnie obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. W dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć podsmażone mięso na przemian z plastrami cebuli, przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypać czerwoną papryką. Zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 70 min.

Oryginalny przepis - Dorota Wójcicka, "Kobieta i Życie", marzec 2023

poniedziałek, 24 kwietnia 2023

FETA SAGANAKI W CIEŚCIE FILO

 


Składniki:

  • 1 plaster fety (ok. 200g)
  • 2 arkusze ciasta filo
  • 2 łyżki mąki
  • oliwa do smażenia i posmarowania ciasta filo
  • łyżeczka prażonego sezamu lub czarnuszki
  • 2 łyżki miodu
Na niezbyt głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Fetę obtoczyć w mące, a następnie ułożyć na cieście filo. Brzegi ciasta posmarować oliwą, a potem złożyć je tak, aby zawinąć fetę - najpierw dłuższe krawędzie, a potem krótsze. Przenieść na patelnię i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor - przez ok. 5-7 minut. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Polać miodem i obsypać uprażonym sezamem. Jeść na ciepło, zanim saganaki stwardnieje.

Przepis pochodzi z książki "Kalimera. Grecka kuchnia radości" Dionisiosa Sturisa.

środa, 19 kwietnia 2023

BUŁKI PIWNE Z SEREM

 


Składniki (na 16 sztuk):

  • 815g mąki pszennej chlebowej (100g zastąpiłam mąką jaglaną)
  • 12g drożdży suchych lub 25g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 30g masła
  • 1/4 szklanki miodu (80g)
  • 2 szklanki piwa (500ml)
  • 115 g sera żółtego np. cheddar, startego na tarce
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw zrobić rozczyn). Dodać sól, miód (jeśli ma konsystencję stałą, trzeba go najpierw lekko podgrzać), piwo i wyrobić. Po wyrobieniu dodać roztopione masło i ponownie wyrobić. Dodać tarty ser żółty i ponownie wyrobić. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręcznikiem kuchennym, do podwojenia objętości (ok. 1,5h).

Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 16 mniej więcej równych części, formować bułeczki, układać na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach od siebie (podczas pieczenia prawdopodobnie się połączą). Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. lub dłużej (powinny podwoić objętość). 

Wyrośnięte bułeczki posmarować roztopionym masłem i posypać dodatkowym żółtym serem (tak w oryginalnym przepisie - 25g masła i 100g sera żółtego np. cheddar) lub posmarować pędzelkiem maczanym w oliwie i posypać ziarnami sezamu.

Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 18-20 min. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://mojewypieki.com/przepis/bulki-piwne-z-serem-zoltym

poniedziałek, 10 kwietnia 2023

ROLADKI Z SZYNKI

 



Składniki (roladki z serkiem i papryką):

  • 7 plasterków szynki konserwowej
  • 200g serka typu Almette
  • 40g świeżej papryki czerwonej
  • garść posiekanego szczypiorku
  • spora szczypta soli i pieprzu
Składniki (roladki z pastą jajeczną):
  • 7 plasterków szynki konserwowej
  • 3 średnie jajka ugotowane na twardo
  • łyżka majonezu - około 30g
  • 50g ulubionego żółtego sera
  • garść siekanego szczypiorku
  • spora szczypta soli i pieprzu
Przepis pochodzi ze strony: https://aniagotuje.pl/przepis/roladki-z-szynki

BABKA MOCNO ORZECHOWA

 





Składniki:

  • 1,3 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 200g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 łyżek mleka
  • 200g zmielonych orzechów włoskich
  • tabliczka dobrej jakości czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • ewentualnie kilka łyżek kakao, jeśli babka ma być dwukolorowa
Polewa:
  • surowe jajko
  • 100g masła
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 6 łyżeczek kakao
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie, nie przerywając ucierania, dodawać po jednym jajku. Do masy dodać zmielone orzechy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksować jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Jeżeli chcemy upieć babkę dwukolorową, część ciasta przełożyć do drugiej miski i zmiksować z kakao.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, formę nasmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec ok. 60min, to tzw. suchego patyczka.

Gdy ciasto przestygnie, przygotować polewę. W miseczce rozmieszać surowe jajko z cukrem i kakao. Masło na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, gorące wlać do jajecznej masy, chwilę miksować, odczekać, aż trochę zgęstnieje, polać babkę. 

Oryginalny przepis na babkę pochodzi ze strony: http://zmyslowesmaki.pl/2013/04/18/babka-mocno-orzechowa/

Przepis na polewę czekoladową za: Menu Dorotki (YouTube).