wtorek, 21 czerwca 2022

TRUSKAWKOWA GÓRA LODOWA

 Składniki (na blachę o wymiarach 34cm x 23cm):

  • herbatniki
  • paczka okrągłych biszkoptów (120g)
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
Krem budyniowo-maślany:
  • 1l mleka
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru (3x 40g)
  • 200g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 4 żółtka dużych jaj
  • 250g masła
Warstwa truskawkowa:
  • 750g truskawek
  • 4 łyżki żelatyny w proszku (16g)
  • 50ml zimnej wody
  • 80g cukru (można pominąć)
  • łyżka soku z cytryny
Krem śmietankowy:
  • 500ml śmietany kremówki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
Przygotować krem budyniowo-maślany - w misie miksera umieścić żółtka i oba cukry, następnie utrzeć końcówkami do ubijania białek na jasną, puszystą masę. Dodać budynie w proszku i kontynuować ucieranie do powstania gęstej pasty.

W garnku zagotować mleko. Odlać 3/4 szklanki zagotowanego gorącego mleka i dodać do utartej masy budyniowo-żółtkowej, zmiksować do połączenia. Tak powstałą mieszankę wlać do garnka z wrzącym mlekiem i zagotować, jak budyń, często mieszając. Budyń powinien wyraźnie zgęstnieć i się zagotować. Zdjąć z palnika i zostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. 

Masło umieścić w misie miksera i utrzeć do puszystości. Stopniowo, partiami dodawać wystudzony budyń i ucierać do połączenia się składników. Powinien powstać gładki i puszysty krem maślano-budyniowy. 

Przygotować warstwę truskawkową - żelatynę w proszku zalać 50ml zimnej wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia na 10 min. W garnuszku wymieszać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (truskawki puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, dobrze wymieszać, całość zagotować, a następnie zdjąć z palnika. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia. 

Krem śmietankowy - schłodzoną w lodówce śmietankę ubić, dodać cukier puder, a następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. 

Na spodzie formy ułożyć herbatniki, następnie rozsmarować na nich połowę kremu maślano-budyniowego. Na kremie ułożyć kolejną warstwę herbatników, a na herbatnikach drugą połowę kremu. Następnie ułożyć biszkopty i wylać na nie tężejącą masę truskawkową. Włożyć do lodówki do stężenia, następnie na wierzchu rozsmarować masę śmietankową. Udekorować esami-floresami z połowy tabliczki czekolady, rozpuszczonej w woreczku cukierniczym w kąpieli wodnej. Wstawić do lodówki na całą noc.


MAKARONIKI CZEKOLADOWE


 Składniki:

  • 20 dag zmielonych migdałów
  • 4 schłodzone białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 tabliczka schłodzonej czekolady deserowej
Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier, ubijając, aż całkiem się rozpuści. Wsypać zmielone migdały oraz startą czekoladę, składniki delikatnie wymieszać. Łyżką kłaść niewielkie porcje masy na wyścieloną papierem do pieczenia blachę, zachowując odstępy. Makaroniki piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (nie powinny się mocno zrumienić). Wyjąć i wystudzić.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia dla niecierpliwych. Dania w 15, 30, 45, 60 minut", wydawnictwo "ARTI", Warszawa 2015

poniedziałek, 13 czerwca 2022

EKLERKI

 


Składniki (na 2 blachy) na ciasto parzone:

  • 250g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 8-9 jajek
Nadzienie:
  • pół litra śmietanki 30-36%
  • serek mascarpone 250g
  • 2 łyżki cukru pudru
Polewa:
  • 200g czekolady deserowej
  • 50g masła
  • 5 łyżek mleka
W garnku doprowadzić masło z wodą do wrzenia, następnie dodać mąkę i sól i mieszać do uzyskania gładkiego ciasta, które odchodzi od ścian garnka. Po wystudzeniu dodawać po jednym, jajku, cały czas miksując na gładką masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskać na papier podłużne eklerki. Powinny być w dużych odstępach od siebie, bo ciasto podczas pieczenia bardzo rośnie. 

Eklerki piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 20 minut, a potem dosuszać przez ok. 10 minut w temperaturze 130 stopni. Powinny mieć piękny, złoty kolor i być lekkie. 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać serek mascarpone. Każdego eklerka przeciąć delikatnie ostrym nożem na pół, napełnić nadzieniem i przykryć górną częścią. 

Do czekolady dodać masło i mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej. W tak przygotowanej polewie maczać górną połowę eklerków. Można też eklerki udekorować czekoladowymi niteczkami (na zdjęciu) - rozpuścić czekoladę z niewielkim dodatkiem masła w woreczku strunowym w kąpieli wodnej. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
http://smaki-katriny.blogspot.com/2020/01/eklery-z-bita-smietana-zawsze-wychodza.html

środa, 8 czerwca 2022

SZASZŁYKI Z MARYNOWANEJ KARKÓWKI


 Składniki:

  • kilogram karkówki (1,3 kg na 4 osoby na dwa dni)
  • kilka cebul
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • 2/3 szklanki oliwy
  • 8 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, mielona papryka i cząber
  • natka pietruszki
Mięso pokroić na kawałki równej wielkości. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z sosem sojowym, miodem, oliwą i przyprawami. Kawałki mięsa dokładnie wymieszać z marynatą i wstawić do lodówki na całą noc, a najlepiej jeszcze dłużej - na dobę. Na patyki do szaszłyków nadziewać na przemian kawałki mięsa i plastry cebuli. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. pół godziny. Podawać posypane drobno pokrojoną natką pietruszki.

Przepis pochodzi z "Kobiety i życia" nr 6 (165) czerwiec 2022.