wtorek, 17 października 2017

NALEŚNIKOWE ROLADKI Z ORZECHAMI

Składniki:

  • 400ml mleka
  • 3 jajka
  • 2 żółtka + 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki rumu
  • 500g śmietany kremówki
  • opakowanie (12g) cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200g orzechów laskowych (zmielonych)
  • masło do wysmarowania formy
Orzechy laskowe zemleć w blenderze lub młynku lub utrzeć w specjalnej maszynce do orzechów. Wymieszać z ubitymi białkami z 2 jajek, rodzynkami, cukrem pudrem i połową cukru z wanilią.

Kremówkę zmiksować z żółtkami, rumem oraz resztą cukru z wanilią. Dodać kilka łyżek masy śmietanowej do orzechów z dodatkami, jeśli masa orzechowa jest zbyt gęsta.

3 jajka, mleko, mąkę i cukier zmiksować, na patelni usmażyć naleśniki. Następnie zawinąć w nie masę orzechową z dodatkami. 

Formę żaroodporną wysmarować masłem, ułożyć w niej naleśniki. Polać masą śmietanową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st ok. 20-30 min.

Oryginalny przepis pochodzi z "Gotuj krok po kroku" (nr 3/2017)

poniedziałek, 9 października 2017

MAKARON Z BROKUŁAMI, INDYKIEM I FETĄ

Składniki:

  • opakowanie ulubionego makaronu
  • 60 dag mięsa z indyka
  • średni brokuł
  • opakowanie sera feta (270g)
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu winnego jabłkowego
  • sól, pieprz, olej
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
Umyty brokuł podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie, odstawić do wystudzenia. Mięso indyka pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju z ulubioną przyprawą do drobiu (np. "złocistą do kurczaka"). Ser feta pokroić w kostkę. Natkę i szczypiorek posiekać. W miseczce wymieszać jogurt z majonezem i octem, przyprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać. Makaron wymieszać z fetą, mięsem i brokułem, polać sosem, ponownie wymieszać i posypać natką pietruszki i szczypiorkiem.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: https://www.deon.pl/deon-cafe/kuchnia-przepisy-kulinarne/przekaski/art,29,sprobuj-obiad-z-brokulami.html

poniedziałek, 2 października 2017

ZAPIEKANKA Z RICOTTĄ (TRZY SERY)

Składniki:

  • 500g ricotty
  • 120g sera parmigiano regiano
  • 125g mozarelli (1 kulka)
  • 3 jajka
  • pół pęczka natki
  • sól, pieprz
  • opakowanie ciasta francuskiego
Na spód ciasta wyłożyć ciasto francuskie, podpiec do lekkiego zrumienienia. Ricotte rozdrobnić w misce widelcem, dodać utarty na tarce ser parmigiano reggiano oraz utartą mozarellę, wbić jajka, przyprawić i wymieszać. Przełożyć na podpieczony spód i piec w temp. 180st ok. 45 min. Można udekorować plasterkami pomidora lub cukinii.

niedziela, 1 października 2017

PIECZEŃ RZYMSKA

Składniki:

  • 1,2 kg mielonego mięsa z udźca indyka
  • cebula
  • 2 kolorowe papryki
  • mały słoiczek czarnych oliwek
  • 20 dag fety
  • pół szklanki bułki tartej
  • 3 jajka
  • pół pęczka natki
  • kilka ząbków czosnku
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • łyżka ziół prowansalskich
  • olej, sól, pieprz
  • szczytka gałki muszkatołowej
Cebulę i paprykę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. podsmażyć warzywa, przestudzić. Mięso przełożyć do dużej miski, dodać  posiekaną natkę, koncentrat pomidorowy, zioła, bułkę tartą oraz jajka. Następnie dodać przestudzone warzywa, pokrojone oliwki i fetę. Masę doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nałożyć masę mięsną, wyrównać, posmarować olejem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190st, piec ok. półtorej godziny.
Oryginalny przepis pochodzi z "Magazynu kulinarnego" (dodatek do "Poradnika domowego" nr 11/2016)