niedziela, 8 lutego 2015

Ryba po grecku

Składniki:

  • 900g ryby
  • 600g marchewki (3 części)
  • 400g cebuli (2 części)
  • 200g pietruszki (1 część)
  • 200g selera (1 część)
  • 1 por
  • duży słoiczek koncentratu pomidorowego
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka liści laurowych
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz, oliwa

Cebulę pokroić, podsmażyć na oliwie, dodać startą drobno włoszczyznę, pokrojonego pora i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić i dusić do miękkości. W razie potrzeby podlewać wodą. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Rybę obtoczyć w ulubionych przyprawach do ryby i mące, usmażyć na patelni. Ułożyć w dużym naczyniu, przykryć sosem z włoszczyzny. Odstawić na 2h. Podawać z ziemniakami. 

czwartek, 5 lutego 2015

ZUPA Z SOCZEWICY Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki:

  • 300g czerwonej soczewicy
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • por
  • 500g przecieru pomidorowego
  • 400g mleka kokosowego
  • oliwa, sól, pieprz
  • kilka liści laurowych
  • kurkuma, curry, papryka czerwona, kmin rzymski, kolendra (po 1 łyżeczce)
  • kawałek (3-4 cm) świeżego imbiru

Marchewkę, pietruszkę, cebulę i pora pokroić, przesmażyć na oliwie wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zalać wodą, dodać przelaną wrzątkiem soczewicę, dodać przecier pomidorowy i mleko kokosowe oraz przyprawy, gotować do miękkości (ok. 20 min).