czwartek, 22 lutego 2018

PĄCZKI

Składniki na rozczyn:

  • 10 dag drożdży
  • szklanka letniego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki mąki
  • szczypta soli
Ponadto:
  • pół szklanki cukru (100g)
  • 10 żółtek
  • 1 kg mąki
  • 100ml mleka
  • 120g roztopionego masła
  • kieliszek spirytusu
  • ok. 1kg smalcu gęsiego do smażenia
Z ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i szczypty soli przygotować rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia.

Z drożdży, lekko podgrzanego mleka, cukru, mąki i soli przygotować rozczyn i zostawić do wyrośnięcia.
W misce ubić mikserem 10 żółtek i pół szklanki cukru, następnie dodać do tego rozczyn i pozostałe składniki, poza spirytusem. Dobrze wyrobić i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrobić ponownie, dodając spirytus. Rozwałkować niezbyt cienko i wykrawać nieduże pączki wykrawaczem do pierogów lub szklanką. Smażyć w głębokim tłuszczu.

czwartek, 1 lutego 2018

ZUPA KREM Z SELERA Z SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki:

  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 duże selery
  • kilka ziemniaków
  • 10-15 dag sera pleśniowego
  • kilka łyżeczek przyprawy typu "jarzynka" lub 2 kostki rosołowe
  • śmietana
  • zielenina do dekoracji
Cebulę i czosnek posiekać, przepuścić przez praskę, podsmażyć na oleju. Seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka razem z cebulą i czosnkiem, zalać wodą (lub bulionem z kostki), gotować do miękkości warzyw. Pod koniec dodać pokrojony w kostkę ser pleśniowy, gotować na małym ogniu, póki się nie rozpuści. Doprawić śmietaną. Udekorować zieleniną. Można podawać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym)

CHLEB POMIDOROWO-ZIOŁOWY NA ZAKWASIE

Składniki (zaczyn):

  • zakwas
  • 150ml letniej wody
  • 100g mąki żytniej razowej
Etap pierwszy:
  • 200g mąki żytniej chlebowej
  • 50g mąki amarantusowej (lub 250g mąki żytniej)
  • 125g mąki pszennej (może być orkiszowej) razowej
  • 300ml wody
Etap drugi:
  • 100g mąki orkiszowej lub pszennej graham
  • 100g mąki pszennej białej (lub 200g mąki pszennej białej)
  • 250-300ml wody (tu: 250ml soku pomidorowego)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • ulubione zioła (u mnie: oregano, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, granulowany czosnek)
Wieczorem do dużego ceramicznego naczynia wlewamy wodę, wsypujemy mąkę i dodajemy zakwas, mieszamy (konsystencja powinna być półpłynna). Odstawiamy na całą noc. 

Po kilku godzinach zaczyn powinien być gotowy i mieć wyraźnie kwaśny zapach. Z tak przygotowanego zaczynu odłożyć kilka łyżek do słoika - to będzie zakwas na następny chleb. Następnie (najlepiej rano następnego dnia) do miski dodać mąki oraz wodę, wymieszać i zostawić na kilka godzin do wyrośnięcia. 

Następnie dodać do ciasta mąki, sok pomidorowy (lub wodę), zioła i sól, wymieszać, przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (do 2/3 wysokości) i znów odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220st, do nagrzanego wstawić foremkę, po 15min zmniejszyć temp. do 180st i piec ok. godzinę. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: http://www.zielonawsrodludzi.pl/2013/02/jak-upiec-domowy-chleb-na-zakwasie.html