- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (dałam 160g mąki pszennej i 70g mąki kokosowej)
- 150g masła
- 1/3 szklanki cukru (74g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- pół słoika pasty tahini (ok.200g)
- ewentualnie ziarna sezamu do posypania
Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na gładką jasną masę. W trakcie miksowania dodawać po kolei jajka. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i ucierać do uzyskania jednolitego ciasta. Wypełnić foremki na mufiiny - do każdej włożyć po łyżce ciasta, na to łyżeczkę pasty tahini i znów łyżkę ciasta (foremki powinny być wypełnione nie więcej niż do 3/4 wysokości). Posypać sezamem. Piec ok. 25 minut w temperaturze 160st.
Oryginalny przepis pochodzi z "Kobiety i Życia" (czerwiec 2019)