poniedziałek, 23 września 2019

MUFFINKI Z PASTĄ SEZAMOWĄ TAHINI

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (dałam 160g mąki pszennej i 70g mąki kokosowej)
  • 150g masła
  • 1/3 szklanki cukru (74g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • pół słoika pasty tahini (ok.200g)
  • ewentualnie ziarna sezamu do posypania

Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na gładką jasną masę. W trakcie miksowania dodawać po kolei jajka. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i ucierać do uzyskania jednolitego ciasta. Wypełnić foremki na mufiiny - do każdej włożyć po łyżce ciasta, na to łyżeczkę pasty tahini i znów łyżkę ciasta (foremki powinny być wypełnione nie więcej niż do 3/4 wysokości). Posypać sezamem. Piec ok. 25 minut w temperaturze 160st.

Oryginalny przepis pochodzi z "Kobiety i Życia" (czerwiec 2019)

niedziela, 22 września 2019

CIELĘCINA DUSZONA W SOSIE SEROWYM

Składniki:

  • ok.70-80dag cielęciny (zad cielęcy)
  • szklanka bulionu (może być z kostki)
  • pół szklanki białego wina
  • pół szklanki śmietany
  • 20 dag sera żółtego
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane
  • mąka do obtoczenia
Cielęcinę pokroić na kotlety, rozbić je tłuczkiem, posolić, obtoczyć w mące, obsmażyć na oleju lub maśle na rumiano. Podlać bulionem, dusić do miękkości (ok.30-40min). Pod koniec duszenia dolać białe wino. Następnie cielęcinę przełożyć do innego naczynia, a w bulionie rozpuścić starty żółty ser, doprawić śmietaną, solą i pieprzem. Włożyć do sosu mięso  i jeszcze chwilę dusić. Podawać z kartoflami lub kopytkami.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.dziennikwschodni.pl

CURRY Z FASOLKI SZPARAGOWEJ

Składniki (na 5-6 porcji):

  • 1kg żółtej fasolki szparagowej
  • kilka ząbków czosnku
  • 3cm korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1,5 łyżeczki ziaren musztardowca (gorczycy)
  • puszka mleka kokosowego
  • 2-3 pomidory
  • pęczek natki
  • sól, pieprz, olej
Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić kumin i musztarowiec oraz zmiażdżony czosnek. Gdy ziarna zaczną strzelać, wrzucić fasolkę, wymieszać i dusić ok. 2min. Podlać wodą i dusić do miękkości. Na mniejszej patelni podsmażyć pokrojoną cebulę, kiedy się zrumieni,  dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, chwilę dusić. Do patelni z fasolką wlać mleko kokosowe, a następnie dodać pomidory z cebulą. Doprawić solą i pieprzem, jeszcze chwilę dusić. Podawać z kaszą bulgur, posypane natką pietruszki.

Oryginalny przepis pochodzi z "Kobiety i Życia" (wrzesień 2018).


niedziela, 15 września 2019

ŻEBERKA W POWIDŁACH ŚLIWKOWYCH

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • słoiczek (0,3l) powideł śliwkowych
  • główka czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Żeberka natrzeć przyprawami i rozgniecionym czosnkiem. Posmarować grubo powidłami i zostawić na noc w chłodnym miejscu. Następnie nagrzać piekarnik i przełożyć żeberka do żaroodpornego naczynia. Dolać tyle wody, aby były przykryte. Piec do miękkości.

Oryginalny przepis pochodzi z gazety "Polska The Times. Dobra Kuchnia" 18.09.2008

niedziela, 1 września 2019

KLOPSIKI Z NUTĄ MIĘTY I CYTRYNY W JOGURTOWYM SOSIE

Składniki:
  • 1kg mięsa mielonego (mieszane - wołowo-wieprzowe)
  • 2 cebule
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżki posiekanych świeżych listków mięty
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • kilka łyżek mąki
  • 1 duże opakowanie jogurtu greckiego
  • koperek lub natka pietruszki
  • sól, pieprz, olej lub oliwa
Cebule pokroić, podsmażyć na patelni, po przestudzeniu dodać do mięsa mielonego wraz z posiekaną miętą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem cytrynowym, oregano, bułką tartą, jajkiem i solą. Ulepić jednakowej wielkości nieduże kulki i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, włożyć klopsiki i zrumienić je z obu stron na dużym lub średnim ogniu. Zmniejszyć ogień i dusić klopsiki pod przykryciem ok. 10min. Następnie przełożyć je do innego naczynia. Na patelnię wlać jogurt, podgrzewać do na wolnym ogniu, systematycznie mieszając, przyprawić solą, pieprzem, posiekanym koperkiem (lub natką) i dodać resztkę mąki, która została po obtaczaniu klopsików (1-2 łyżki). Doprowadzić do wrzenia, włożyć klopsiki i dusić pod przykryciem w sosie jeszcze 5 min. Gotowe danie podawać z pokrojoną w plasterki surową czerwoną cebulą.

Oryginalny przepis pochodzi z folderu Biedronki "Odkryj smaki krajów Morza Śródziemnego".