niedziela, 26 maja 2019

ZUPA MAROKAŃSKA Z CIECIERZYCĄ, POMIDORAMI I ZIELONĄ SOCZEWICĄ

Składniki:

  • 400g  suchej ciecierzycy
  • szklanka suchej zielonej soczewicy
  • 1 kg pomidorów 
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2-3 cebule
  • szczypta szafranu
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • szczypta sproszkowanej papryki chili
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • przyprawa typu "warzywko"
  • ewentualnie natka kolendry
  • sok z cytryny
Ciecierzycę namoczyć poprzedniego wieczora, następnego dnia ugotować do miękkości. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, seler pokroić na plasterki. Razem z zieloną soczewicą i "warzywkiem" ugotować w dużym garnku do miękkości. Cebulę podsmażyć na dużej patelni, następnie dodać obrane ze skórki i oczyszczone z gniazd nasiennych pomidory. Chwilę poddusić, przełożyć do garnka razem z ugotowaną ciecierzycą, przyprawić i jeszcze chwilę gotować. Na koniec dodać sok z cytryny. Można podawać ze świeżą kolendrą.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony