- 2 główki czosnku
- cebula
- kawałek pora
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- kostka rosołowa
- łyżka przyprawy "Jarzynka z sola morska" lub inna typu wegeta
- 1-2 ziemniaki
- 0,5 litra wody
- 0,5 litra mleka
- natka
Przeciśniety przez prask czosnek przesmazyc na masle. W garnku (w którym bedzie sie gotowała zupa) poddusić na oliwie pokrojone drobno cebule i włoszczyzne, zalać woda, dodac kostke rosołowa i czosnek, nastepnie pokrojone w kostke ziemniaki. Doprowadzic do wrzenia, potem wlać mleko. Gotowac 15-20 min na srednim ogniu. Podawac posypana natka, z grzankami czosnkowymi (grzanki - na oliwie poddusić pół główki czosnku, wrzucić pokrojony w kostke chleb tostowy lub bułkę paryska, lekko posolić).