sobota, 31 sierpnia 2013

CZOSNKOWA ZUPA - KREM

Składniki:

  • 2 główki czosnku
  • cebula
  • kawałek pora
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kostka rosołowa
  • łyżka przyprawy "Jarzynka z sola morska" lub inna typu wegeta
  • 1-2 ziemniaki
  • 0,5 litra wody
  • 0,5 litra mleka
  • natka
Przeciśniety przez prask czosnek przesmazyc na masle. W garnku (w którym bedzie sie gotowała zupa) poddusić na oliwie pokrojone drobno cebule i włoszczyzne, zalać woda, dodac kostke rosołowa i czosnek, nastepnie pokrojone w kostke ziemniaki. Doprowadzic do wrzenia, potem wlać mleko. Gotowac 15-20 min na srednim ogniu. Podawac posypana natka, z grzankami czosnkowymi (grzanki - na oliwie poddusić pół główki czosnku, wrzucić pokrojony w kostke chleb tostowy lub bułkę paryska, lekko posolić).


czwartek, 29 sierpnia 2013

MAKARON Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ

PORCJA NA 3-4 OSOBY

składniki:

  • 2 srednie cebule
  • zabek czosnku
  • papryka czerwona
  • papryka zółta
  • pomidor
  • 100g zielonej soczewicy
  • 6-7 suszonych pomodorów
  • przyprawa Kamisa "Przyprawa kuchni włoskiej"
  • oliwa, sól, pieprz

Na oliwie podsmazyć cebule i czosnek, dodać pokrojona paprykę oraz sparzonego i obranego ze skórki pomidora, dusic do miękkosci. Ugotować (ok. 30 min) soczewice w osolonej wodzie. Suszone pomidory pokroic, razem z soczewica dodać do sosu. Przyprawić do smaku.