wtorek, 26 listopada 2019

DYNIOWE KOPTYKA

Składniki:

  • 700g ugotowanych ziemniaków
  • 250g pieczonej dyni
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól (1 łyżeczka)
Dynię upiec w piekarniku, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Ziemniaki ugotować, po przestudzeniu zemleć razem z dynią w maszynce do mielenia mięsa. Przełożyć do miski, dodać obie mąki, jajko i sól, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 równie części, z każdej uformować długi wałeczek, pokroić nożem w poprzek na kluski, wrzucać na osolony wrzątek (do gotującej się wody dodać 1-2 łyżki oleju, żeby się nie posklejały). Kiedy wypłyną, gotować ok. 5 min. 

wtorek, 19 listopada 2019

WUZETKA

Składniki na biszkopt:

  • 480g mąki pszennej
  • 90g kakao
  • 270g cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 130ml oleju
  • 400ml maślanki
  • 400ml zaparzonej kawy
  • 4 jajka
Krem:
  • 500g twarogu (u mnie Twój Ulubiony z wiaderka)
  • 500ml słodkiej, płynnej śmietany 30-36%
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 3/4 szklanki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
  • 100g czekolady gprzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30-36%
  • 50g masła
Dodatkowo:
  • ok. 150g słodkiej, płynnej śmietany 30-36%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować ciasto czekoladowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Połączyć płynne składniki z sypkimi, wymieszać do połączenia się składników. 

Formę o wymiarach 35x24cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać połowę ciasta. Piec w nagrzanym do 180st piekarniku ok. 20min., do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąc z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta. 

Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, pozostawić na 5 min do napęcznienia. Ser wymieszać mikserem z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać, aż się rozpuści. Dodać 2 łyżki kremu i wymieszać, a następnie dodać całość do reszty kremu (to zapobiegnie powstawaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z kremem. 

Jedno ciasto pozostawić w formie, wyłożyć krem i przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 3h. 

Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do garnka, dodać masło i śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na górę ciasta. Schłodzić. 

Śmietanę ubić na sztywno. Gotową przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. 

Gdy polewa zastygnie, pociąć ciasto na kawałki lub lekko zrobić nożem ślady na polewie, zaznaczając krawędzie kawałków. Na każdym kawałku ciasta zrobić kleks ze śmietany.



poniedziałek, 18 listopada 2019

MAKARON Z RICOTTĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki (dla 5 osób):

  • 400g makaronu
  • 2 opakowania serka ricotta po 250g
  • pół szklanki mleka
  • kilkanaście suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • garść rukoli
  • tarty ser długodojrzewający (np. Bursztyn)
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki uprażonych pestek słonecznika (opcjonalnie)
  • kilka kaparów i czarnych oliwek (opcjonalnie)
Cebulę i czosnek posiekać, zrumienić na patelni. Dodać pokrojone w paski lub kostkę pomidory z zalewy, ricottę i mleko, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Gdyby sos był za gęsty, można dolać jeszcze trochę mleka. Makaron gotujemy al dente. Odcedzony makaron polewamy sosem, posypujemy rukolą, całość posypujemy słonecznikiem i tartym serem, kładziemy po kilka kaparów i oliwek. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 

czwartek, 7 listopada 2019

WYTRAWNE MUFFINKI

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • ok.100g papryki lub cebuli
  • 150g sera typu cheddar lub parmezan
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 1 łyżeczkę)
  • 75ml oleju
  • 220 ml mleka
  • 2 jajka
  • łyżka posiekanej zielonej cebulki lub pietruszki
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła (np. prowansalskie) do smaku
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Nastawić piekarnik na 180st. Do miski wlać mleko, olej i wbić jajka, wymieszać. Posiekać drobno cebulę lub paprykę. Dodać do miski z mlekiem razem ze startym serem i zamieszać. Następnie do mieszanki dodawać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawy oraz posiekaną pietruszkę. Dobrze wymieszać. Nakładać do foremek na muffinki tak, aby zostało trochę miejsca na wyrośnięcie. Na koniec wierzch babeczek można posypać resztką tartego sera, czarnuszką, sezamem, słodką lub ostrą papryką chili. Piec ok. 30 min, aż muffinki wyrosną i zrumienią się. Można podawać na ciepło lub zimno. Pozostawione na kolejny dzień zachowają świeżość, kiedy zamkniemy je w pojemniku lub przykryjemy naczyniem czy bawełnianą ściereczką. 

Przepis Anny Leszczyńskiej-Rożek z "Gościa Niedzielnego" (nr 51-52, 2018 rok)

PLACKI Z KASZĄ MANNĄ I OWOCAMI

Składniki:

  • szklanka kaszy manny błyskawicznej (ew. dosypać trochę, jeśli ciasto będzie za rzadkie)
  • szklanka mleka
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • 2 jajka
  • 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g masła
  • jabłko lub 5 śliwek węgierek 
  • ewentualnie garść żurawiny
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • olej lub masło do smażenia
Kaszę mannę zalać mlekiem i odstawić. Po ok. 30 min wymieszać z cukrem, jajkami, proszkiem do pieczenia, roztopionym i przestudzonym masłem i drobno posiekanymi owocami. Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki z obu stron na złoto.

Przepis Danuty Morżak z Zagórzan ("Kobieta i Życie" wrzesień 2018)