niedziela, 19 lutego 2017

BABECZKI SERNIKOWE

Składniki:

  • 400g twarogu (zmielonego)
  • 50g masła
  • 5 łyżek mąki
  • pół szklanki cukru (100g)
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie wiśnie (świeże lub mrożone)
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, cały czas mieszając. Dodajemy twaróg. Otrzymaną masę mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i budyniem. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą serową. Przekładamy ją do foremek, mniej więcej do 3/4 wysokości. Na wierzch można położyć 2-3 wiśnie. Pieczemy w 180st ok. 30 min. 
Można też nie dodawać owoców, za to po upieczeniu udekorować na środku ulubioną konfiturą. 
Oryginalny przepis pochodzi ze strony: https://zakateksmaku.wordpress.com/2013/10/02/sernikowe-babeczki/

sobota, 18 lutego 2017

BLOK CZEKOLADOWY

Składniki:

  • 500g mleka w proszku
  • 250-300g herbatników
  • 200g masła
  • 150g orzechów włoskich
  • 50g suszonej żurawiny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 6 łyżek gorzkiego kakao
  • 1 cukier waniliowy
W dużym garnku zagotować wodę z cukrem. Dodać masło. Wsypać kakao i cukier waniliowy, dokładnie mieszając podczas gotowania. Zdjąć z ognia i, ciągle mieszając, dodawać stopniowo mleko w proszku. Wsypać posiekane orzechy włoskie i żurawinę. Podłużną formę wyłożyć folią spożywczą. Wyłożyć część masy i ułożyć na niej pierwszą warstwę herbatników. Powtórzyć to tyle razy, na ile starczy masy i herbatników (na wierzchu powinna być masa). Przykryć folią spożywczą i docisnąć (aby nie było pustych miejsc w środku). Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Oryginalny przepis pochodzi z gazety "Dobre rady" marzec 2017r.