poniedziałek, 24 kwietnia 2017

SAJGONKOWE WARIACJE

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • duża cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • pół papryki
  • marchewka
  • pół opakowania grzybów mung
  • pół opakowania makaronu ryżowego (100g)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • opakowanie płatów ryżowych do zawijania
Cebulę pokroić, podsmażyć na oliwie, dodać posiekany drobno czosnek, marchewkę startą na dużych oczkach oraz pokrojoną paprykę. Grzyby i makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na oddzielnej patelni podsmażyć mięso, wymieszać z warzywami, makaronem oraz grzybami. Dodać sos rybny i sojowy, sól i pieprz. Płaty ryżowe zanurzać pojedynczo w ciepłej wodzie, nałożyć łyżkę farszu i zawijać jak krokiety. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. 

poniedziałek, 17 kwietnia 2017

BABKA MIGDAŁOWA Z KARDAMONEM I BIAŁYM WINEM

Składniki:

  • 300g masła
  • 300g cukru (w tym cukier waniliowy)
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 200g mąki migdałowej
  • 200g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki sody
  • pół łyżeczki roztartego kardamonu
  • 100ml białego wina wytrawnego
  • garść migdałów
  • cukier puder do posypania
  • masło i mąka migdałowa do wysypania formy
Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając, dodawać stopniowo żółtka. Dosyp obie mąki, sodę i kardamon. Dokładnie zmiksuj. Na samym końcu dolej wino. Z białek i soli ubij pianę. Wmieszaj do ciasta. Dorzuć posiekane migdały.
Przelej do formy na babkę z kominkiem (natłuszczonej i wysypanej mąką). Wyrównaj. Piecz godzinę w 180st. Gotowe ciasto po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze "Świata kobiety" (kwiecień 2016).

poniedziałek, 10 kwietnia 2017

PIECZONY SCHAB Z SOSEM TUŃCZYKOWYM I KAPARAMI

Składniki:

  • 1,5kg schabu
  • 3 czubate łyżeczki ziół prowansalskich
  • nieduża główka czosnku
  • pół łyżeczki pieprzu
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
Składniki na sos:
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • kilka łyżek majonezu
  • czubata łyżka tartego chrzanu
  • 2 lyżki kaparów
  • nieduża mała cebula
  • sól, pieprz

SAŁATKA Z BRĄZOWĄ SOCZEWICĄ, SZCZYPIORKIEM I WARZYWAMI

Składniki:

  • 100g brązowej soczewicy
  • pół brokuła
  • 2 małe szpiczaste papryki pomarańczowe
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka kiszonych ogórków
  • pół pęczka szczypiorku
  • kilka listków lubczyku (może być tez suszony)
  • łyżka kaparów
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • sok z połówki cytryny
Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu, przestudzić. Brokuła ugotować w osolonej wodzie, przestudzić, podzielić na różyczki, dodać do soczewicy. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobne paski. Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórki w kostkę. Wymieszać warzywa, dodać posiekane zioła (zamiast świeżego lubczyku może być suszony). Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu przyrządzić sos, razem z kaparami dodać do sałatki. 
Sałatkę można podać też z pokrojonym w kostkę żółtym serem o wyrazistym smaku. Wtedy z powodzeniem zastąpi główny posiłek. 

środa, 5 kwietnia 2017

DROBIOWE ROLADKI Z FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • 400g filetów z indyka
  • pół opakowania fety
  • 10-12 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • łyżeczka słodkiej papryki
Filety z indyka rozbić tłuczkiem, każdy posypać przyprawą do kurczaka. Pomidory pokroić drobno i wymieszać z fetą, następnie mieszankę tę rozsmarować na filetach. Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami i posmarować jogurtem naturalnym wymieszanym z przyprawami. Pie ok. 30min w 180 stopniach.

wtorek, 4 kwietnia 2017

CIASTECZKA CEBULOWE

Składniki:

  • 35 dag mąki pszennej + jeszcze trochę do podsypywania
  • 15 dag masła
  • jajko
  • 10 dag kremowego twarożku naturalnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • 25 dag cebuli białej
Cebulę obrać i pokroić jak najdrobniej. Mąkę przesiać, dodać zimne masło, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wymieszać. Następnie dodać jajko, serek oraz pokrojoną cebulę. Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30min. Schłodzone ciasto podzielić na kilka mniejszych części. Podsypując mąką, rozwałkować ciasto i wyciąć z niego krążki lub dowolne inne kształty. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec na zloty kolor, mniej więcej 12minut w piekarniku nagrzanym do 200st.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: http://polki.pl/przepisy/przekaski,ciasteczka-cebulowe-przepis-skladniki-i-przygotowanie,11620,przepis.html

niedziela, 2 kwietnia 2017

KOPIEC KRETA

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (ok.360g)
  • szklanka cukru (200g)
  • szklanka mleka (250ml)
  • niepełna szklanka oleju (190ml)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 jajka
Dodatkowo:
  • 4-5 bananów
  • 2 śmietan-fixy
  • 500ml śmietany 30-36%
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kilka łyżek soku z cytryny
Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do ubitych jajek suche składniki oraz mleko i olej. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24cm i piec w temperaturze 160st do tzw. suchego patyczka (ok 50min). Z wystudzonego ciasta ściąć wierzch i delikatnie wydrążyć, pozostawiając nietknięte brzegi i spód.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodać startą na tarce (małe oczka) czekoladę i delikatnie wymieszać. Banany obrać ze skórki, wierzch skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały i ułożyć na wydrążonym cieście. Nałożyć śmietanę, kształtując kopiec. Wierzch posypać rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć. Ciasto schłodzić w lodówce przez min 30min. 

Oryginalny przepis pochodzi z: http://domowe-wypieki.com/kopiec-kreta/