Składniki:
- 2-3 duże cebule
- wywar mięsny (opcjonalnie)
- kilka ząbków czosnku
- 1 pietruszka
- spory kawałek dyni
- kilka ziemniaków
- 1 łyżka kurkumy
- sól, pieprz
- pół szklanki białego wina
- sok z połówki cytryny
- kilka liści laurowych
- 1 łyżka sproszkowanej papryki czerwonej
Cebule pokroić i podsmażyć razem z posiekanymi ząbkami czosnku. Następnie do garnka wlać wywar mięsny i wrzucić pokrojone ziemniaki i pietruszkę. Dynię utrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do garnka (ile się zmiesci - wody do gotowania zupy powinno być jak najmniej, bo dynia jest dość wodnista). Dodać liście laurowe i pozostałe przyprawy. Gotować do miękkości warzyw, pod koniec gotowania wlać białe wino i dodać sok z cytryny. Zmiksować blenderem, wyjąwszy uprzednio liście laurowe. Podawać z groszkiem ptysiowym.