wtorek, 27 października 2015

ZUPA DYNIOWA
















Składniki:

  • 2-3 duże cebule
  • wywar mięsny (opcjonalnie)
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 pietruszka
  • spory kawałek dyni
  • kilka ziemniaków
  • 1 łyżka kurkumy
  • sól, pieprz
  • pół szklanki białego wina
  • sok z połówki cytryny
  • kilka liści laurowych
  • 1 łyżka sproszkowanej papryki czerwonej
Cebule pokroić i podsmażyć razem z posiekanymi ząbkami czosnku. Następnie do garnka wlać wywar mięsny i wrzucić pokrojone ziemniaki i pietruszkę. Dynię utrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do garnka (ile się zmiesci - wody do gotowania zupy powinno być jak najmniej, bo dynia jest dość wodnista). Dodać liście laurowe i pozostałe przyprawy. Gotować do miękkości warzyw, pod koniec gotowania wlać białe wino i dodać sok z cytryny. Zmiksować blenderem, wyjąwszy uprzednio liście laurowe. Podawać z groszkiem ptysiowym.

wtorek, 13 października 2015

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Składniki na ciasto kruche:

  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Ponadto:
  • 5 białek
  • szklanka drobnego cukru do wypieków
  • opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (2 x 40g)
  • pół szklanki oleju
  • 500g malin
  • ewentualnie cukier puder do posypania
Z mąki, masła, cukru i żółtek zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, mniej więcej 60% i 40% i schować do lodówki, aby stwardniało. Blachę o wymiarach 33cm x 20cm wysmarować masłem, na spód zetrzeć większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 190 st przez ok. 20 min. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Białka ubić na sztywno, powoli, łyżka po łyżce dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miskując, by dobrze się rozpuscił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta delikatnie wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w temp. 190st przez ok. 30-40 min. Można oprószyć cukrem pudrem.

Budyń z cukrem ma 60g (w tym 20g cukru), więc jeśli dajemy taki, to ilość cukru należy zmniejszyć o 40g.

Oryginalny przepis pochodzi stąd: http://www.mojewypieki.com/post/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-budyniowa-pianka

niedziela, 11 października 2015