wtorek, 28 lipca 2015

CHIŃSKIE CIASTO Z JAGODAMI

Składniki:

  • 250g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 250 g zmielonych migdałów
  • 150 g cukru
  • jajko
  • łyżeczka cynamonu
  • 250 g jagód
Polewa:
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 100g śmietany
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki cukru
Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami, cukrem i cynamonem. Dodać posiekane masło, jajko i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 60 min do lodówki. 2/3 ciasta przełożyć do formy, ułożyć na nim warstwę umytych i osączonych jagód. Składniki polewy wymieszać mikserem i wylać na jagody. Pozostałe ciasto cieniutko rozwałkować i pokroić w centymetrowe paseczki. Ułożyć na wierzchu tak, aby powstała kratka. Piec 50 min w temp. 200st.