wtorek, 28 lipca 2020

MAKARON Z PIECZARKAMI, KUKURYDZĄ I SZYNKĄ

Składniki:

  • 1-2 cebule
  • 25 dag pieczarek
  • ok. 25 dag szynki drobiowej lub innej wedliny
  • nieco ponad pół puszki kukurydzy
  • 20 dag żółtego sera
  • sól, pieprz, olej
Cebulę podsmażyć na oleju. Na oddzielnej patelni poddusić pokrojone pieczarki, kiedy będą prawie gotowe, dodać pokrojoną w kostkę szynkę. Na sam koniec dodać cebulę, kukurydzę i starty na dużych oczkach żóty ser. Posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać z ulubionym makaronem.

Oryginalny przepis pochodzi z książki "173 specjały siostry Anastazji".

NALEŚNIKI NA SERWATCE

Składniki:

  • 500ml serwatki
  • 3 jajka
  • 350g mąki
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Płynną masę (jajka, mleko, serwatkę) połączyć z sypkimi składnikami. Smażyć na oleju lub maśle. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony:

piątek, 17 lipca 2020

JAGODZIANKI

Składniki:

  • 550g mąki pszennej (w tym czubata łyżka mąki ziemniaczanej)
  • 40g świeżych drożdży
  • 50g cukru
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 300 -350g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • ok. 500g jagód
  • na lukier - cukier puder i sok z cytryny
Drożdże rozmieszać z 5-6 łyżkami ciepłej wody, odstawić na 10-15min, aż się spienią. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli, drożdże i jajka. Wymieszać składniki i zagniatać, aż ciasto będzie elastyczne, będzie się kleić do miski i do ręki (a nie odchodzić od nich) - ok. 10 min. Następnie stopniowo dodawać miękkie masło - po jednej łyżce. ciągle wrabiając w ciasto. Gdy cały tłuszcz połączy się z ciastem, przykryć je i odstawić do wyrośnięcia na 1,5h. Po tym czasie ciasto odgazować (zagnieść ponownie, krótko, tylko tyle, aby wyszły z niego pęcherzyki powietrza) i wstawić do lodówki na całą noc (miskę przykryć folią spożywczą, żeby nie obeschło). Rano zagnieść ciasto przez kilka minut, podzielić na równe części, z każdej ulepić kulkę i rozwałkować na płaski placek. Jagody wymieszać z czubatą łyżką mąki ziemniaczanej i czubatą łyżką cukru. Na środek placka ułożyć po 2 łyżki jagód i dokładnie zlepić brzegi. Gotowe jagodzianki układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, zlepieniem do spodu. Odczekać, aż podrosną i piec w nagrzanym do 180st piekarniku ok. 20 min (aż się lekko zrumienią). Jeszcze gorące lukrować lukrem z soku z cytryny utartego z cukrem pudrem. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 

KOTLETY SEROWE

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100g twarogu
  • 100g żółtego sera
  • 280g mąki
  • 125ml mleka
  • łyżeczka soli
  • pół pęczka pietruszki
  • ewentualnie sproszkowana papryka wędzona
  • bułka tarta do obtoczenia
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkami i mlekiem. Dodać tarty żółty ser, posiekaną pietruszkę, mąkę i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówką z kapusty i marchewki,

Oryginalny przepis pochodzi z kanału smaczny.tv (www.youtube.com)

piątek, 3 lipca 2020

JAGLANE MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Składniki (na 12 sztuk):

  • 200g mąki jaglanej
  • 50g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka / jogurtu / kefiru / maślanki
  • 140g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel naturalnego ekstraktu z wanilii
  • truskawki (ok. 250g)
Kruszonka:
  • 45g mąki
  • 30g cukru
  • 30g zimnego masła
Składniki na muffinki dokładnie zmiskować. Składniki na kruszonkę zagnieść, wstawić do lodówki. Truskawki oczyścić, większe pokroić na kawałki. Ciasto nakładać łyżką do foremek na muffinki - łyżka ciasta, kilka kawałków truskawek, łyżka ciasta. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika ok. 25 min.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony:

TARTA Z KURKAMI, SEREM FETA I TYMIANKIEM

Składniki na spód:

  • 100g masła
  • 200g mąki
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody
Ponadto:
  • 200-250g kurek
  • 2 jajka + białko 
  • nieduża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 50g śmietany 18%
  • pół opakowania sera feta 
  • kilka gałązek natki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
Z masła, mąki, żółtka i trzech łyżek wody zagnieść szybko ciasto, wstawić na 30min. do lodówki. Następnie wylepić ciastem formę na tartę, piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180st. 
Kurki oczyścić, pokroić drobno, poddusić na patelni, dodać sól i pieprz do smaku. Na osobnej patelni podsmażyć cebulę i czosnek, wymieszać z kurkami. Jajka, białko, śmietanę i jogurt oraz tymianek zmiksować. Na spód wyłożyć najpierw kurki z cebulą i czosnkiem, potem pokrojoną w kostkę fetę, posypać natką pietruszki i zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika i piec ok. pół godziny.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.winiary.pl/przepis.aspx/138351/tarta-z-kurkami-serem-feta-i-tymiankiem

środa, 1 lipca 2020

MUFFINKI Z MĄKI RYŻOWEJ Z OWOCAMI

Składniki (na 12 sztuk):

  • 250g mąki ryżowej
  • 40ml mleka
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 50g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • truskawki, jagody lub inne owoce (ok. 50g)
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko, rozpuszczone masło i jeszcze raz ubić. Dodać mąkę ryżową i proszek do pieczenia, zmiksować. Nakładać do foremek na muffinki - łyżkę ciasta, 2-3 owoce i ponownie łyżkę ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika i piec ok. 20 min. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: