sobota, 11 czerwca 2016

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM

Składniki na spód czekoladowy:


  • 2 czekolady gorzkie bezglutenowe
  • 4 jajka
  • 140g cukru pudru
  • 100g mąki ryżowej
  • pół szklanki oleju
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki na krem:
  • 2 budynie bezglutenowe waliniowe lub śmietankowe
  • 750ml mleka
  • 200g masła
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 60g cukru
  • kakao do posypania

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, następnie ciągle ubijając dodać olej i rozpuszczoną czekoladę. Nie przerywając mieszania dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubić białka z solą na sztywną pianę, następnie połączyć z masą czekoladową. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy, piec w temp. 180st przez ok. 50min.

Przygotować masę budyniową - odlać pół szklanki mleka i wsypać do niej budynie i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem.