- 2 czekolady gorzkie bezglutenowe
- 4 jajka
- 140g cukru pudru
- 100g mąki ryżowej
- pół szklanki oleju
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 2 budynie bezglutenowe waliniowe lub śmietankowe
- 750ml mleka
- 200g masła
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 60g cukru
- kakao do posypania
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, następnie ciągle ubijając dodać olej i rozpuszczoną czekoladę. Nie przerywając mieszania dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubić białka z solą na sztywną pianę, następnie połączyć z masą czekoladową. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy, piec w temp. 180st przez ok. 50min.
Przygotować masę budyniową - odlać pół szklanki mleka i wsypać do niej budynie i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem.