piątek, 25 stycznia 2019

CZEKOLADOWE TRUFLE BEZ CUKRU

Składniki:

  • szklanka orzechów pekan (można zastąpić włoskimi)
  • pół szklanki daktyli bez pestek
  • pół szklanki suszonych śliwek (bez pestek)
  • pół szklanki kakao
  • 3-4 łyżki miodu
Wszystkie składniki umieścić w malakserze, zmiksować do rozdrobnienia się składników, wymieszać. Z masy uformować kulki wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Schłodzić, obtoczyć w kakao. 

Przepis pochodzi ze strony https://www.mojewypieki.com/przepis/trufelki-ze-sliwkami-i-daktylami

RACUCHY TWAROGOWE

Składniki:

  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 200ml mleka
  • 15g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 50g rodzynek
  • sól cukier puder, olej do smażenia
Drożdże rozetrzeć z cukrem, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia. Jajka rozmieszać z pozostałą mąką, solą i rozczynem. Dodać pokruszony twaróg i rodzynki, wymieszać, odstawić. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść na nim placuszki i smażyć. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem. 

Przepis pochodzi z kalendarza kulinarnego, 2019r.

wtorek, 15 stycznia 2019

Karnawałowe słodkości / wariacja na temat pączków wiedeńskich

Składniki:

  • 100g masła
  • 200g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • smalec gęsi do smażenia (ok. 0,75 kg)
  • cukier puder do posypania
Szklankę wody zagotować ze szczyptą soli i masłem. Zestawić z ognia, dodać przesianą mąkę, wymieszać. Postawić na małym ogniu i mieszając, podgrzewać, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ciasto przestudzić. Wbić do niego po jednym jajku i dokładnie utrzeć. Ciasto przełożyć do szprycki. Na małe kawałki pergaminu wycisnąć karbowane krążki. Obracać pergamin, włożyć do rozgrzanego tłuszczu po kilka krążków i smażyć na złoty kolor. Wyjąć z rondla łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku. Oprószyć cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z kalendarza ściennego.