sobota, 29 lipca 2023

CHLEBEK NA SERKU WIEJSKIM


 Składniki:

  • 500g serka wiejskiego
  • 150g płatków owsianych
  • 150g otrębów owsianych (lub innych otrębów czy płatków)
  • 3 jajka
  • 30g siemienia lnianego
  • 30g orzechów włoskich lub laskowych posiekanych
  • 40g nasion słonecznika
  • kopiasta łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
Serek wiejski wymieszać z jajkami, dodać resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszać (krótko). Przełożyć do formy. Wyrównać ciasto, lekko skropić wodą, posypać otrębami lub płatkami owsianymi. Piec 50 minut w 180 stopniach. 

Przepis znaleziony na Facebooku (Sałatki na każdą okazję, Anna Meyer)

środa, 12 lipca 2023

BROWNIE Z RUMEM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ


 Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (po 100g)
  • 150g masła
  • 150g mąki
  • 250ml mleka
  • 40g rumu
  • 6 jajek
  • 200g cukru (zastąpiłam 100g erytrolem)
  • 3 łyżki kakao
Polewa:
  • 100ml śmietanki 30%
  • pół tabliczki czekolady (dałam troszkę więcej)
Czekolady połamać na kawałki, wraz z mlekiem, masłem i rumem rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, przestudzić. Jajka utrzeć wraz z cukrem do białości, wsypać przesianą mąkę, kakao i wymieszać z przestudzoną masą czekoladową. Wylać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 50min. 
Polewa - roztopić w kąpieli wodnej czekoladę i wymieszać wraz ze śmietaną. Polać ciasto, udekorować granatem.

Przepis znaleziony na Facebooku  na stronie "Pyszna codzienność - 1000 pomysłów na obiad i nie tylko"

czwartek, 6 lipca 2023

SERNIK Z MASCARPONE I MALINAMI

 


Składniki na spód:

  • 200g herbatników
  • 200g masła
  • 100g mąki owsianej
  • 2 żółtka
Składniki na masę serową:
  • 200g białej czekolady
  • 2 łyżki rumu
  • sok z połowy cytryny
  • 500g serka mascarpone
  • 250g ricotty
  • 12g cukru z wanilią
  • 4 jajka (dałam też 2 białka od spodu)
Składniki na sos malinowy:
  • 150g malin
  • łyżka cukru
  • 50ml czerwonego wytrawnego wina
  • płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
Herbatniki zmielić blenderem na okruchy, po czym wymieszać z masłem, żółtkami i mąką owsianą. Powstałą masą wyłożyć dno i boki tortownicy, dobrze dociskając palcami.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z rumem i sokiem z cytryny. Mascarpone i ricottę zmiskować z jajkami i cukrem waniliowym, po czym dodać lekko wystudzoną masę czekoladową. Miksować jeszcze przez chwilę. 

Gotową masę wlać do tortownicy i wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. 

Maliny, cukier, wino i skrobię zagotować w rondelku, po chwili przelać na sernik. Wstawić na kolka godzin do lodówki (najlepiej na noc). 

Przepis pochodzi z gazetki Biedronki.

sobota, 1 lipca 2023

LODY TRUSKAWKOWE


 Składniki:

  • 500g truskawek
  • 5 łyżek cukru
  • 250g serka mascarpone
  • pełna szklanka śmietanki 30% - 300g
Truskawki umyć, zdjąć szypułki, przełożyć do rondelka, wsypać 2 łyżki cukru. Ustawić średnią moc palnika i zacząć smażyć truskawki (po chwili puszczą sok, a cukier się rozpuści). Gotować truskawki nie dłużej niż 5 minut i bez przykrywania pokrywką. Zdjąć z palnika, odstawić do przestudzenia, a następnie schować do lodówki. 

Schłodzoną śmietankę, serek mascarpone umieścić w wysokim naczyniu wraz z 3 łyżkami cukru i ubić na krem - najpierw na niższych obrotach miksera, potem na wyższych - zwiększając stopniowo aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stawiać opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę - nie rozlewa się i nie przemieszcza. 

Gotowy krem przełożyć do wygodnego, szerszego naczynia. Dodać całą zawartość rondelka ze schłodzonymi truskawkami z cukrem (można ją wcześniej zmiksować, ale niekoniecznie). Wszystko razem wymieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach. Masa zrobi się nieco rzadsza od soku. Nie musi być idealnie wymieszana.

Jeśli masę lodową przekładasz do jednego pudełka do mrożenia i planujesz je podać całe po rozmrożeniu, to nie musisz mieszać masy w trakcie mrożenia. Ważne jest jednak, by lody porcjować na gałki dokładnie po 6h mrożenia. Wówczas idealnie się je nakłada.

Jeśli jednak lody truskawkowe będziesz porcjować później lub wyjmować je okazjonalnie, to najlepiej przemieszać kilka razy masę w trakcie mrożenia. Pierwsze mieszanie wykonać po godzinie mrożenia.

Przepis pochodzi ze strony: https://aniagotuje.pl/przepis/lody-truskawkowe