sobota, 25 kwietnia 2015

TORT KAJMAKOWO-GRUSZKOWY



Składniki:

Biszkopt:

  • 5-6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem do przełożenia:
  • 500g serka mascarpone
  • 200ml śmietany 36%
  • 400g masy kajmakowej
  • 2 dojrzałe



  • Krem na wierzch i na boki:
  • 250g serka mascarpone
  • 200ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Potrzebne też będą 2 grapefruity do nasączenia blatów biszkoptu.

Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać cukier, następnie dodać pojedynczo żółtka. Wsypać po trochu przesiane przez sitko mąki, mieszając mikserem na małych obrotach. Ważne - wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

środa, 8 kwietnia 2015

BABKA PIASKOWA Z "ŁATKĄ"

Składniki:

  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 200g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao na "łatkę"
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rozpuszczone masło zmiksować z cukrem (utrzeć na białą, puszystą masę). Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka pojedynczo wbijać do masy maślanej, cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy razem z ubitymi białkami, delikatnie wymieszać mikserem. 1/3 ciasta odłożyć i wymieszać z kakao. Do formy ciasto wykładać na przemian - warstwa ciała, warstwa z kakao. Ewentualnie widelcem zrobić zygzaki w cieście. Piec w temperaturze 160st ok. 60 min. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest całkowicie sucha.
Przepis oryginalny pochodzi ze strony www.mojewypieki.com/post/babka-piaskowa

niedziela, 5 kwietnia 2015

MAZUREK CHAŁWOWY

Składniki:

  • 250g chałwy o smaku waniliowym
  • 160ml śmietanki 30 %

ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM

Składniki:

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • kilka ząbków czosnku
  • 200g wędzonego łososia w plastrach
  • 4 jajka
  • opakowanie serka śmietankowego do kanapek (200g), np. Almette z kolorowym pieprzem czy Piątnica
  • 3-4 łyżki ostrego chrzanu
  • sól, pieprz
Mrożny szpinak wrzucić na rozgrzaną patelnię (można bez tłuszczu), po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem, odparować wodę. Kiedy przestygnie, dodać żółtka i zblendować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć do miski ze szpinakiem i delikatnie wymieszać. Masę przelać do formy o wymiarach 25 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st na 15 min.
Na folii aluminiowej ułożyć folię spożywczą. Wystudzony szpinak ułożyć na foliach w taki sposób, aby spód szpinaku był teraz u góry (będziemy go zawijać do wewnątrz rolady). Ściągnąć delikatnie papier do pieczenia.
Szpinak posmarować równomiernie serkiem śmietankowym. Z jednej strony zostawić margines ok. 2 cm. Na serku rozprowadzić warstwę chrzanu (bez niego rolada będzie mdła). Na wierzch położyć plastry wędzonego łososia. Uformować roladę. Zawinąć najpierw w folię spożywczą, skręcając jej końcówki, a następnie zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do lodówki na lika godzin.


Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://www.talerzpokus.tv/przepis/rolada_ze_szpinaku_z_lososiem.html