Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- kilka ząbków czosnku
- 200g wędzonego łososia w plastrach
- 4 jajka
- opakowanie serka śmietankowego do kanapek (200g), np. Almette z kolorowym pieprzem czy Piątnica
- 3-4 łyżki ostrego chrzanu
- sól, pieprz
Mrożny szpinak wrzucić na rozgrzaną patelnię (można bez tłuszczu), po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem, odparować wodę. Kiedy przestygnie, dodać żółtka i zblendować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć do miski ze szpinakiem i delikatnie wymieszać. Masę przelać do formy o wymiarach 25 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st na 15 min.
Na folii aluminiowej ułożyć folię spożywczą. Wystudzony szpinak ułożyć na foliach w taki sposób, aby spód szpinaku był teraz u góry (będziemy go zawijać do wewnątrz rolady). Ściągnąć delikatnie papier do pieczenia.
Szpinak posmarować równomiernie serkiem śmietankowym. Z jednej strony zostawić margines ok. 2 cm. Na serku rozprowadzić warstwę chrzanu (bez niego rolada będzie mdła). Na wierzch położyć plastry wędzonego łososia. Uformować roladę. Zawinąć najpierw w folię spożywczą, skręcając jej końcówki, a następnie zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do lodówki na lika godzin.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://www.talerzpokus.tv/przepis/rolada_ze_szpinaku_z_lososiem.html