poniedziałek, 16 stycznia 2023

SERNIK PUSZYSTY


 Składniki (na dużą blachę 35cm x 25 cm):

  • 1,3 kg twarogu półtłustego zmielonego
  • 200g masła
  • 10 jajek
  • 350g cukru (dałam puszkę skondensowanego mleka słodzonego + 100g erytrolu)
  • 6 płaskich łyżeczek kaszy manny
  • budyń waniliowy (40g)
  • laska wanilii lub cukier w prawdziwą wanilią
  • szklanka śmietany kremówko 30%
Masło utrzeć. Następnie dodawać łyżka po łyżce cały twaróg miksując cały czas aż do połączenia. Osobno utrzeć z cukrem 10 żółtek na jasną, puszystą masę (ok. 10 min). Dodać do twarogu z masłem i miksować chwilę do połączenia. Dodać kaszę, budyń i ziarenka z laski wanilii. Zmiksować. Kremówkę ubić mikserem na najwyższych obrotach. Osobno ubić biała na sztywną pianę. Do masy twarogowo-żółtkowej dodać kremówkę i białka. Wymieszać delikatnie do połączenia. Wylać na blachę wyłożoną herbatnikami. Piec 60 minut w 170 stopniach. Chwilkę studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć i wystudzić. Można polać lukrem.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: Najlepszy sernik świąteczny - Kucharka w baletkach


poniedziałek, 9 stycznia 2023

SERNIK Z MUSEM PIERNICZKOWYM



Składniki (na dużą blachę 23 cm x 33 cm):

Spód:

  • opakowanie herbatników typu "Petitki"
Masa sernikowa:
  • 900g  twarogu, zmielonego trzykrotnie (dałam twaróg z Wielunia "Mój ulubiony")
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 250ml śmietany kremówki
  • szklanka drobnego cukru do wypieków
  • łyżeczka pasty z wanilii lub opakowanie cukru z wanilią
Mus pierniczkowy:
  • 7,5 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki)
  • 3 tabliczki mlecznej czekolady (300g)
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (w oryginale 75g)
  • 825 ml śmietany 36%
  • opakowanie przyprawy do piernika (najlepsza jest firmy Kotanyi) - 4 łyżeczki lub więcej
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
Ponadto:
  • 250 śmietany 36%
  • 2-3 pokruszone pierniczki
  • słoiczek powideł śliwkowych do przełożenia
Spód i masa serowa - składniki na masę (w temperaturze pokojowej) zmiksować tylko do połączenia. Formę wysmarować masłem. Na spodzie ułożyć herbatniki, przelać masę serową, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 50 min. Wyjąć, wystudzić, posmarować powidłami. 

Mus pierniczkowy - żelatynę zalać 50ml zimnej wody i wymieszać. Odstawić na 10 min. 275 ml kremówki podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Od razu wrzucić czekoladę, mieszając, by się roztopiła. Dodać przyprawy i wymieszać. Wystudzić do temperatury pokojowej. Pozostałą zimną kremówkę (550 ml) ubić. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Tak samo dodać resztę. Mus przełożyć na sernik i wyrównać. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Wyjąć, gorącym nożem pokroić w kostkę.

250ml kremówki ubić na sztywno (można lekko dosłodzić - 2 łyżkami cukru). Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą szeroką tylką i wyciskać na każdą kostkę sernika kleks śmietany. Udekorować pokruszonymi pierniczkami (można zetrzeć na tarce).

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: Sernik z musem pierniczkowym - Moje Wypieki

sobota, 7 stycznia 2023

QUICHE Z KIEŁBASĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

 Składniki:

Ciasto kruche:

  • 125g mąki pszennej
  • 125g mąki krupczatki
  • 125g masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • pół łyżeczki soli
Nadzienie:
  • cebula
  • biała część pora
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 5-6 jajek
  • kubełek śmietany (1,5 szklanki)
  • 100-200g tartego sera gruyere'a (dałam 100g gran padano)
  • 2 łyżki masła
  • ewentualnie kawałek sera pleśniowego i kilka pomidorów koktajlowych
  • sól, pieprz
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić na środku wgłębienie. Włożyć śmietanę i masło. Posiekać szerokim nożem, aż składniki zaczną się łączyć, a ciasto będzie elastyczne. Następnie zagnieść ciasto ręką w kulę. Owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. 

Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto i przenieść na wałku do formy. Spód nakłuć widelcem, wyłożyć folią aluminiową i wysypać grochem lub ryżem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piec 20 minut. Usunąć folię z grochem, wyjąć spód z piekarnika.

Cebulę i por pokroić, zrumienić na patelni, dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki. Pomidory pokroić w paseczki. Rozbić jajka do miseczki (odłożyć jedno białko do posmarowania kruchego spodu), dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, zmiksować. Dodać tarty żółty ser, przecier pomidorowy i wymieszać. Podpieczony spód wysmarować roztrzepanym białkiem. Wyłożyć równomiernie cebulę, pora i kiełbasę oraz suszone pomidory, zalać masą śmietanowo-jajeczną. Dołożyć pokrojony w kostkę ser pleśniowy i udekorować pokrojonymi w plasterki pomidorkami koktajlowymi. Piec ok, 30 minut do zrumienienia się wierzchu.

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Tarty i quiche. Nowe łączenie smaków"

piątek, 6 stycznia 2023

BUŁECZKI FANTAZYJNE

 


Składniki (na 12 sztuk):

  • 330 ml wody
  • drożdże - 7g suchych lub 14g świeżych
  • 50g cukru
  • 700g mąki pszennej (zastąpiłam 100g mąką orkiszową)
  • 4 g soli
  • 50ml oleju
  • ewentualnie rozbełtane jajko do posmarowania
Z letniej wody, drożdży, łyżki mąki i cukru przygotowujemy rozczyn, odstawiamy na 15 min. Dodajemy przesianą mąkę, sól i na końcu olej, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 12 równych części. Każdą część rozwałkowujemy na cienki okrągły placek, który kroimy radełkiem lub nożem do pizzy na 8 równych kawałków. Układamy jeden na drugim, chwytamy za wąski koniec i delikatnie skręcamy, a na koniec rozpłaszczamy, robiąc palcem dziurkę w środku. W dziurkę można włożyć suszoną żurawinę. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 min. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować rozbełtanym jajkiem.

Przepis pochodzi z Facebooka, profil "Smaczny".