czwartek, 1 grudnia 2022

CHAŁKA

 


Składniki na zaczyn:

  • 5-10 dag drożdży
  • 3,5 łyżki cukru
  • szklanka letniego mleka
  • 25 dag mąki pszennej

Składniki na ciasto:

  • 75 dag mąki pszennej (można 10 dag zastąpić jaglaną)
  • szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 7 dag masła
  • sól
  • ewentualnie opakowanie cukru z wanilią
  • ewentualnie jajko do posmarowania ciasta, mak, sezam, rodzynki
Przygotować zaczyn - drożdże rozetrzeć z cukrem, następnie wymieszać z letnim mlekiem i mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać zaczyn, jajka, miękkie lub roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli. Można też dodać garść sparzonych wrzątkiem rodzynek. Wyrabiać dłońmi, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Następnie podzielić ciasto na 3,5 lub 6 równych części. Z każdej części uformować grube na palec wałki. Zapleść w warkocz. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby wyrosło raz jeszcze. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Wyrośniętą chałkę można posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można też posypać ciasto makiem lub sezamem. Piec ok. 45 min w temperaturze 180 stopni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.