- 210g mąki pszennej
- 160g płatków owsianych
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 110g miękkiego masła
- 70ml słodkiej śmietanki lub mleka
- 50-60g suszonych owoców
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Suche składniki (mąkę, płatki owsiane, sól, cukier i proszek do pieczenia) wymieszać. Dodać roztrzepane jajko, śmietankę/mleko i miękkie masło oraz rozdrobnione owoce żurawiny, zagnieść tak, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, formować płaskie ciastka (ciasto jest dość plastyczne). Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 10min (uważać, aby nie przypalić).
Oryginalny przepis - Maji Skorupskiej, znaleziony w którymś z jesiennych numerów Biokuriera.