czwartek, 30 stycznia 2020

CIASTECZKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ

Składniki:

  • 210g mąki pszennej
  • 160g płatków owsianych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 110g miękkiego masła
  • 70ml słodkiej śmietanki lub mleka
  • 50-60g suszonych owoców
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Suche składniki (mąkę, płatki owsiane, sól, cukier i proszek do pieczenia) wymieszać. Dodać roztrzepane jajko, śmietankę/mleko i miękkie masło oraz rozdrobnione owoce żurawiny, zagnieść tak, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, formować płaskie ciastka (ciasto jest dość plastyczne). Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 10min (uważać, aby nie przypalić).

Oryginalny przepis - Maji Skorupskiej, znaleziony w którymś z jesiennych numerów Biokuriera.

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki:

  • 500g czerwonej soczewicy
  • 5 podłużnych pomidorów (przecierowych)
  • 3 cebule
  • pół główki czosnku
  • 2 kostki warzywne (lub rosołowe)
  • puszka mleka kokosowego
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki przyprawy typu "warzywko"
  • sól, pieprz
Cebulę i czosnek pokroić, podsmażyć na patelni. Soczewicę zalać na chwilę wrzątkiem i odcedzić. Nalać wody do dużego garnka do 3/4 objętości, wsypać soczewicę, dodać kostki rosołowe, "warzywko", sól, pieprz. Gotować, aż soczewica zmięknie. Pod koniec dodać pokrojone pomidory i mleko kokosowe oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Przyprawić kurkumą i curry. 

wtorek, 28 stycznia 2020

CIASTO BIAŁY PUCH

Składniki na spód:

  • 300g herbatników
  • tabliczka mlecznej czekolady (100g)
  • 125g masła

Składniki na masę:
  • 3 tabliczki białej czekolady (300g)
  • 600ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • dodatkowo kawałek gorzkiej czekolady na wiórki i owoce do dekoracji
Masło z czekoladą roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać w misce z pokruszonymi herbatnikami. Masą herbatnikową wyłożyć spód tortownicy o średnicy 26cm (lub 22cm - wtedy ciasto będzie wyższe) i lekko ugnieść, odstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki przestudzonej przegotowanej wody i odstawić, żeby napęczniała. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze 100 ml śmietanki, wymieszać z napęczniałą żelatyną, przestudzić. Pozostałą, schłodzoną śmietankę (500ml) ubić na sztywno, dodać cukier puder i następnie delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Masę czekoladowo-śmietanową wyłożyć na herbatnikowy spód. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, aby dobrze stężało. Udekorować wiórkami czekoladowymi i owocami (u mnie granat).

Przepis pochodzi ze strony: https://www.przepisy.pl/przepis/bialy-puch

KOTLETY WIEPRZOWE Z MUSZTARDĄ I OCTEM BALSAMICZNYM

Składniki:

  • 4 kotlety wieprzowe bez kości
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1,5 łyżki musztardy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
W misce wymieszać oliwę, musztardę, ocet balsamiczny, sól, pieprz i oregano. Kotlety przełożyć do naczynia, w którym będą się piec i dokładnie polać je marynatą ze wszystkich stron. Pozostawić w chłodnym miejscu na 2h, a najlepiej na całą noc. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni i włożyć do niego blaszkę z mięsem. Piec ok. godziny, można pod koniec przykryć folią aluminiową, żeby mięso nie przypiekło się za mocno. 

Przepis pochodzi ze strony:

niedziela, 12 stycznia 2020

DORSZ ZAPIEKANY W ŚMIETANIE

Składniki (na ok.10 porcji):

  • 1,3-1,4 kg dorsza (filet)
  • 2 duże cebule
  • mały kubełek śmietany 30%
  • mąka do obtoczenia ryby
  • sól, pieprz
  • olej
Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, posolić z każdej strony i obtoczyć w mące. Obsmażyć na na patelni na gorącym tłuszczu z każdej strony na złotobrązowy kolor. Umieścić kawałki ryby w żaroodpornym naczyniu. Za pozostałym na patelni oleju podsmażyć cebule, posolić i popieprzyć do smaku. Rozprowadzić cebulę równomiernie na kawałkach ryby, polać śmietaną i wstawić naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180st. Zapiekać ok. 30min. 

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Kuchnia ojca Teodora. Dania obiadowe" wyd. Rea-SJ

MUFFINKI PIERNIKOWE

Składniki:
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki (szklanka = 150g)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru (110g)
  • 2 łyżki kakao
  • mały słoiczek powideł śliwkowych
  • 1 opakowanie "Przyprawy do muffinek piernikowych" Kamisa
Do jednej miski wsypać składniki sypkie - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, przyprawę, wymieszać. Do drugiej wbić jajka, wlać mleko i olej. Dodać składniki suche do mokrych i wymieszać mikserem na gładką masę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190st. Do każdej foremki nakładać ciasto do połowy wysokości, na środku położyć łyżeczkę powideł i przykryć ciastem do ok. 3/4 wysokości foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20min. Upieczone muffinki wyjąć z piekarnika i studzić w foremce ok. 10min, następnie przełożyć na kratkę. Można posypać cukrem pudrem lub udekorować wg uznania.
Przepis pochodzi z opakowania przyprawy Kamisa.

niedziela, 5 stycznia 2020

RADOMSKIE RACUCHY

Składniki (b.duża ilość):

  • 1kg mąki
  • 1 litr mleka
  • 5 jajek
  • 50g drożdży
  • 150g masła
  • szczypta soli
  • łyżka spirytusu
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania
  • smalec lub olej do smażenia (dużo)
Szklankę mleka lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, przygotować rozczyn - dodać cukier waniliowy i kilka łyżek mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło roztopić, przestudzić, dodać do zaczynu razem z pozostałymi składnikami - mąką, mlekiem, żółtkami, spirytusem. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Na głębokiej patelni rozgrzać smalec lub olej, smażyć na złoto na głębokim tłuszczu. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Przestudzone posypać cukrem pudrem.

ŻEBERKA PO MYŚLIWSKU

Składniki:

  • 1kg żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • kilka ząbków czosnku (u mnie główka)
  • 4 ziarna jałowca
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Żeberka opłukać i osuszyć. Mięso pociąć na małe porcje (w każdym kawałku powinny być dwie kostki). W dużym rondlu o grubym dnie (lub w dużym garnku) rozgrzać olej, włożyć mięso, szybko zrumienić ze wszystkich stron na dużym ogniu, dodać zmiażdżony czosnek, zalać bulionem. Dodać pozostałe przyprawy (ziarna jałowca pokroić na drobniejsze kawałki nożem lub rozetrzeć w moździerzu), poczekać, aż bulion się zagotuje, zmniejszyć ognień i gotować pod przykryciem, aż żeberka będą miękkie (ok. 35min). Wymieszać łyżkę mąki z połową szklanki bulionu. Mieszankę wlać do rondla z gotującymi się żeberkami, zamieszać i ponownie zagotować. Sos przyprawić solą i pieprzem. Żeberka przełożyć na talerze, polać sosem, podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Oryginalny przepis pochodzi ze starego kalendarza.