poniedziałek, 11 października 2021

SERNIK NA ZIMNO "PŁATEK ŚNIEGU"

 


Składniki:

  • opakowanie herbatników czekoladowych
  • 1 kg twarogu z wiaderka "Mój ulubiony"
  • 500ml śmietanki 30% lub 36%
  • 3 galaretki o smaku cytrynowym
  • 500ml wrzątku
  • ewentualnie polewa czekoladowa na wierzch
Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku, odstawić, aż wystygną i zaczną tężeć. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i dodawać po 1 łyżce twaróg z wiaderka, ciągle miksując. Na koniec wlać tężejące galaretki i krótko zmiskować, tylko do połączenia się składników. Masa wydaje się rzadka, ale szybko tężeje. Dno blaszki wyłożyć herbatnikami. Na spód z herbatników ostrożnie wylać masę twarogową, wyrównać. Wierzch posypać pokruszonymi herbatnikami. Wstawić ciasto do lodówki na 2-3h. Można też udekorować owocami lub polać polewą czekoladową. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.prostyprzepisna.pl/2021/10/patek-sniegu.html

czwartek, 7 października 2021

DYNIOWE MUFFINKI Z KRUSZONKĄ

 


Składniki:

  • 220g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • 40ml mleka
  • 2 jajka
  • 340 purree z dyni
  • 120ml oleju
  • 170g cukru (zastąpiłam erytrolem)
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 100g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • pół łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 80g roztopionego masła

Składniki na kruszonkę umieścić w naczyniu i wymieszać widelcem, odłożyć.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W większym naczyniu umieścić olej, cukier (erytrol), purre z dyni, jajka i mleko. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Bezpośrednio do mieszanki dyniowej przesiać mąkę pszenną i sodę oczyszczoną. Dodać cynamon, przyprawę korzenną i sól. Ponownie wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. 
Ciasto nakładać do foremek na muffinki, prawie do pełna. Z wierzchu posypać odłożoną wcześniej kruszonką, przyklepać, by trzymała się ciasta. Piec w temperaturze 175 stopni, najlepiej bez termoobiegu, przez ok. 25 min (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić na kratce. Można polukrować (lukier = szklanka cukru pudru + 3 łyżki wody).

Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://www.mojewypieki.com/przepis/dyniowe-muffiny-z-kruszonka