środa, 3 lutego 2021

PITA

 


Składniki:

  • rozczyn (150ml mleka + 5 g drożdży + 1 łyżeczka cukru + czubata łyżka mąki)
  • 300g mąki pszennej
  • 100ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy + łyżka do smażenia
  • sól

  • Z mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżki mąki przygotowujemy rozczyn, który zostawiamy do podwojenia objętości.
    Łączymy wyrośnięty rozczyn z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy je na równe części i każdą rozwałkowujemy na cienki, kilkumilimetrowy placek. Placek wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony, kilkukrotnie przewracając i przyciskając łopatką. Pita jest gotowa, gdy będzie lekko przyrumieniona. 

    Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
    https://www.greckiesmaki.eu/2017/03/jak-zrobic-placek-pita-do-souvlakow.html