piątek, 20 października 2023

PORTOKALOPITA - GRECKIE CIASTO POMARAŃCZOWE


 Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 250ml oleju rzepakowego
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300g jogurtu naturalnego
  • otarta skórka z 3 pomarańczy i 2 cytryn
  • 500-600g upieczonego ciasta filo połamanego na drobne kawałki

Syrop do nasączenia ciasta (powinni go być min 0,6 litra):
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki wody
  • sok z 3 dużych pomarańczy
  • sok z połówki dużej cytryny
  • 1 laska cynamonu lub łyżeczka mielonego cynamonu
Ciasto filo wyciągnąć z folii. Rozłożyć arkusze pojedynczo na blacie i zostawić na 0,5h, aby wyschły lub podpiekać arkusze w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 3-4 minuty (po dwa na raz, na górnej i dolnej półce). Tak przygotowane ciasto połamać na drobne kawałki. 

W mikserze ubić jajka z cukrem i esencją waniliową i proszkiem do pieczenia. Dodać olej, a następnie otartą skórkę z pomarańczy i cytryn (zastąpiłam cukrem cytrynowym). Do ciasta wrzucamy stopniowo pokruszone ciasto filo. Po dodaniu każdej partii dokładnie mieszamy szpatułką. Masa będzie dość gęsta. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Wstawiamy na 40-50 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (z termoobiegiem) lub 180 stopni (bez tej funkcji). Po upieczeniu powinno być ładnie przyrumienione z góry.

W trakcie pieczenia przygotowujemy syrop: zagotowujemy wodę z cukrem (opcjonalnie z laską cynamonu) i chwilę gotujemy. Następnie wrzucamy laskę cynamonu, dodajemy sok z pomarańczy i cytryny. Odstawiamy do wystudzenia. Powinno go być 500-600ml. Maksymalna ilość, jaką wchłonie ciasto, to ok.750ml.

Jeszcze gorące ciasto nasączamy syropem. Ten proces trwa dość długo, bo ciasto dość wolno absorbuje płyn. Najlepiej polewać ciasto stopniowo, podzieliwszy syrop na 3-4 części i wylewać kolejną dopiero wtedy, kiedy poprzednia zostanie wchłonięta.

Przepis pochodzi ze strony:
https://madameedith.com/przepis/ciasto-pomaranczowe-portokalopita/

czwartek, 19 października 2023

DROŻDŻOWKI Z SEREM


 Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki masła (60g)
  • szczypta soli
  • żółtko

Nadzienie:
  • 30 dag zmielonego tłustego sera (u mnie 50dag)
  • 1/3 szklanki cukru (ok. 80g)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka (dałam 1 jajko, 1 żółtko)
  • 2 łyżki masła (40g)
Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • łyżeczka soku z cytryny
Drożdże rozetrzeć w misce z 3 łyżkami cukru, dodać letnie mleko i 3 łyżki mąki, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do rozczynu wsypać przesianą mąkę, dodać rozmącone jajko, wystudzone rozpuszczone masło, sól, 3 łyżki letniej wody oraz resztę cukru. Zagnieść ciasto. Wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce. 

Przyrządzić nadzienie - żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać porcjami ser, miksując. Wlać wystudzone roztopione masło, wymieszać. 

Kiedy ciasto podwoi objętość, rozwałkować je na placek grubości ok. 1 cm. Dużym kubkiem wyciąć kółka, w każdym zrobić zagłębienie, wypełnić je serowym nadzieniem. Drożdżówki ułożyć w odstępach na wyścielonej papierem do pieczenia blasze, brzegi ciastek posmarować rozmąconym żółtkiem, odstawić je na 20 minut w ciepłe miejsce. 

Piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Wystudzone ozdobić lukrem przyrządzonym z podanych składników. 

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska. Domowe wypieki"

Można przed pieczeniem dodać po kilka rodzynek czy jagód goji do dekoracji.

czwartek, 12 października 2023

DAKOS


Składniki:

  • 4 sucharki jęczmienne (paximadia)
  • duży pomidor
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżeczki sera mizitra (lub fety, pokrojonej w drobną kostkę)
  • 4 czarne oliwki z pestką
  • sól
  • ewentualnie oregano

Pomidora zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać sól, oregano i kilka kropli oliwy. Wymieszać i odstawić na kilka chwil, aby puściły sok. Sucharki obficie polać oliwą. Następnie każdy polać sokiem z pomidorów i ułożyć na wierzchy starte pomidory. Poczekać kilka minut, aby sucharki zmiękły. 
Na środek każdego sucharka ułożyć łyżkę sera, a na wierzchu oliwkę. Można dodatkowo posypać oregano i polać cienką strużką oliwy.

Przepis pochodzi ze strony:
https://polikala.com/index.php/2020/02/08/dakos/


FALAFELE


 Składniki (na ok. 30 sztuk):

  • 300g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • pół łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • pół łyżeczki chili
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka soli
  • olej do smażenia (najlepiej rzepakowy lub z pestek winogron)
  • ew. szczypta imbiru i gałki muszkatołowej 
Ciecierzycę namoczyć przez noc w zimnej wodzie (nie dłużej jednak niż 12h, żeby nie zaczęła fermentować). Do falafeli nie nada się ciecierzyca z puszki lub namoczona i ugotowana.

Ciecierzycę opłukać na sitku, odcedzić, zmielić w maszynce do mielenia na najdrobniejszych oczkach wraz z cebulą i czosnkiem, dodać natki, sodę, sól i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać, ewentualnie dodać1-2 łyżki zimnej wody. Masa jest odpowiednia, jeśli ściśnięta w ręce łatwo przyjmuje kształt.

Przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na pół godziny lub dłużej.

W dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej (warstwa oleju powinna mieć 2-3 cm). Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć (dokładnie ścisnąć, żeby się nie rozpadały) i wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć 2-3 minuty z każdej strony. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 

Dobrze smakują z hummusem, klasycznym lub z dodatkiem mascarpone lub suszonych pomidorów. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: https://www.jadlonomia.com/przepisy/falafel-idealny/