wtorek, 14 kwietnia 2020

JAJKA FASZEROWANE WIELKANOCNE

Składniki:

  • 10 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • majonez
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • masło klarowane
Jajka ugotować na twardo. Po wystudzeniu przekroić ostrym nożem razem ze skorupką na pół. Delikatnie wyjąć połówki jajek ze skorupek, drobno posiekać lub utrzeć na tarce. Skorupki odłożyć na bok. Szczypiorek pokroić. Wymieszać jajka ze szczypiorkiem, solą i pieprzem oraz niedużą ilością majonezu (tyle, aby masa się zlepiła). Nadzienie nałożyć łyżeczką do skorupek. Jajka maczać w bułce tartej i smażyć na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym, do zrumienienia. Podawać na ciepło lub na zimno.

CHLEB GRYCZANY BEZGLUTENOWY


Składniki (na jedną długą keksówkę):

  • 500g kaszy gryczanej niepalonej
  • woda
  • łyżeczka soli
  • kilka łyżek ziaren - słonecznika, pestek z dyni, sezamu, siemienia lnianego czy innych ulubionych
Najlepiej zacząć wieczorem, tak, aby chleb upiec za 2 dni rano. Kaszę gryczaną dokładnie wypłukać na sicie, przełożyć do dużej miski, zalać wodą, tak, aby woda sięgała 1cm ponad kaszę. Przykryć ściereczką i odstawić na 48h. Kilka razy dziennie mieszać kaszę drewnianą łyżką. 

Następnie zmiksować kaszę na gładką masę razem z wodą, w której się moczyła (najlepiej odlać trochę wody, na wypadek, gdyby ciasto było za rzadkie - łatwo potem będzie ją dodać, gdyby ciasto było zbyt gęste, każda kasza inaczej chłonie wodę, więc lepiej zachować ostrożność). Dodać sól. Wsypać ziarna / pestki / orzechy czy inne ulubione dodatki. Gdyby ciasto było za rzadkie, można dodać trochę dowolnej mąki bezglutenowej - amarantusowej, jaglanej itp. 

Metalową keksówkę natłuścić i wysypać mąką bezglutenową. Przełożyć zmiksowaną kaszę z dodatkami. Zostawić chleb do wyrośnięcia na 8-12h. Najwygodniej zostawić na noc w piekarniku. Ciasto powinno delikatnie podrosnąć. Nastawić piekarnik na 180st i piec chleb ok. 1,5h. Wystudzić na metalowej kratce. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.kuchniawformie.pl

CHLEB IRLANDZKI (na sodzie)

Składniki (na 2 długie keksówki):

  • 1kg mąki pszennej (dałam 250g orkiszowej pełnoziarnistej)
  • 1l maślanki
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 2 płaskie łyżki sody
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • ewentualnie ulubione przyprawy
Wszystko dokładnie połączyć, uformować bochen lub przełożyć ciasto chlebowe do 2 keksówek. Piec 15 min w temp.200st, potem zmniejszyć temperaturę do 180st i piec jeszcze ok. 45 min.

Oryginalny przepis pochodzi z profilu Wielokuchnia na Facebooku.