wtorek, 16 października 2018

PIECZEŃ Z BOCZKU

Składniki:

  • 1 kg chudego boczku bez kości
  • mała główka czosnku
  • 2-3 łyżki przyprawy typu vegeta
  • szklanka mleka
  • 3 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
Boczek zemleć w maszynce. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do boczku wraz z vegetą, wlać mleko, doprawić solą i pieprzem, posypać majerankiem, wyrobić na jednolitą masę. Do wąskiej blaszki włożyć masę mięsną szczelnie zawiniętą w folię aluminiową (u mnie - boczek pieczony w garnku rzymskim) i piec 1,5h. Podawać na ciepło lub zimno.

Oryginalny przepis pochodzi z książeczki "Pyszności z mięsa mielonego" Tadeusza Barowicza (Biblioteczka Poradnika Domowego), Warszawa 1999

ROGALIKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM I MIELONYMI MIGDAŁAMI

Składniki:

  • 1kg mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 100g cukru
  • 250ml kwaśnej śmietany
  • 150g miękkiego masła
  • 10 dag drożdży
  • krem czekoladowy (np. nutella)
  • mielone migdały
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Cukier utrzeć z masłen oraz z 4 całymi jajkami i jednym żółtkiem (1 białko zostawić do smarowania rogalików). Do mąki dodać rozczyn i masę maślaną. Zagnieść ciasto i podzielić na 8 części. Następnie każdą część rozwałować na cienkie okrągłe placki. Placek posmarować kremem czekoladowym, posypać tartymi migdałami i podzielić na 8 trójkątów (jak tort). Zwinąć zaczynając od podstawy trójkąta i uformować rogaliki. Ułożyć na natłuszczonej blaszcce lub papierze do pieczenia, posmarować białkiem i piec w temp. 180st na złowy kolor ok. 20-25min.

Oryginalny przepis pochodzi z opakowania śmietany radomskiej FigAND.

KLOPSIKI GOTOWANE Z ZIOŁAMI

Składniki:

  • 25-30 dag mięsa mielonego
  • 25-30 dag tatara
  • 2 jaja
  • cebula
  • kajzerka
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki lubczyku
  • 2 łyżki rozmarynu
  • 2 łyżki majeranku
Starannie wymieszać mielone mięso, tatara, jajka, utartą cebulę oraz namoczoną w wodzie (lub mleku) i odciśniętą kajzerkę. Dodać musztardę, sól, pieprz i zioła, uformować klopsiki, wrzucić je do osolonego wrzątku. Gotować ok. 30 min. Podawać z sosem pomidorowym (podsmażyć cebulę i kilka ząbków czosnku, wlać wodę od gotowania klospików, zagęścić łyżką mąki i doprowadzić do wrzenia, dodać 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, zmiksować).

Oryginalny przepis pochodzi z książeczki "Pyszności z mięsa mielonego" Tadeusza Barowicza (Biblioteczka Poradnika Domowego), Warszawa 1999