Składniki (na ok. 12 muffinków):
- 125g jogurtu naturalnego
- 75g roztopionego masła
- 2 duże jajka
- pół opakowania cukru ze skórką cytrynową
- 150 mąki pszennej (zastąpiłam 30g owsianą)
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 125g drobnego cukru do wypieków (u mnie 50g ksylitolu + erytrol)
Wymieszać jogurt z roztopionym i przestudzonym masłem. Dodać jajka, cukier ze skórką cytrynową, mąkę z sodą, solą i cukrem. Całość wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Napełnić ciastem foremki do muffinków, do 3/4 ich wysokości. Piec w 170 stopniach przez ok. 25-30 min. Można do środka włożyć jakieś owoce, np, truskawki czy wiśnie.
Oryginalny przepis pochodzi z opakowania cukru ze skórką cytrynową firmy Delecta.