sobota, 26 czerwca 2021

MUFFINKI CYTRYNOWE

 Składniki (na ok. 12 muffinków):

  • 125g jogurtu naturalnego
  • 75g roztopionego masła
  • 2 duże jajka
  • pół opakowania cukru ze skórką cytrynową
  • 150 mąki pszennej (zastąpiłam 30g owsianą)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 125g drobnego cukru do wypieków (u mnie 50g ksylitolu + erytrol)
Wymieszać jogurt z roztopionym i przestudzonym masłem. Dodać jajka, cukier ze skórką cytrynową, mąkę z sodą, solą i cukrem. Całość wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Napełnić ciastem foremki do muffinków, do 3/4 ich wysokości. Piec w 170 stopniach przez ok. 25-30 min. Można do środka włożyć jakieś owoce, np, truskawki czy wiśnie. 

Oryginalny przepis pochodzi z opakowania cukru ze skórką cytrynową firmy Delecta.

czwartek, 24 czerwca 2021

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM


 Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki (300g) mąki pszennej (50g można zastąpić jakąś zdrowszą mąką)
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru ( u mnie 100g erytrolu i 50g ksylitolu)
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 200g masła (twardego)
Nadzienie:
  • 500g truskawek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 szklanki (750ml) mleka
  • 5 łyżek (50g cukru)
  • pół opakowania cukru waniliowego

Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, uformować kulę, 1/3 ciasta włożyć do lodówki, resztą wyłożyć spód formy. podziurkować widelcem. 

Ugotować budyń - gdy mleko zacznie kipieć (500ml), wlać do niego rozpuszczone w szklance mleka budynie  i cały czas energicznie mieszać, aż powstanie jednolita masa bez grudek. Gotowy budyń wylać na spód ciasta, ułożyć na nim truskawki (większe przekroić na pół). Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach odłożone ciasto z lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec ok. 40 min. na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, można posypać cukrem pudrem.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-z-rabarbarem-i-budyniem