wtorek, 30 lipca 2013

KOLOROWA SAŁATKA Z RUKOLĄ (jarzynka do obiadu)

Składniki:


  • 2-3 pomidory
  • żółtka papryka
  • garść rukoli
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • cytryna
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć w salaterce razem z pokrojonymi pomidorami i rukolą, polać sosem. 


SAŁATKA WARZYWNA Z KASZĄ KUSKUS

Składniki:

  • 250-300g kaszy kuskus
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • pół słoika oliwek
  • ogórek zielony
  • 2-3 pomodory
  • 3-4 kiszone ogórki
  • natka lub szczypiorek
  • sól, pierz
  • jogurt naturalny, majonez
  • ew. sos tysiąca wysp
Kaszę kuskus ugotować wg przepisu na opakowaniu i wystudzić. Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę, ogórki również, oliwki pokroić w plasterki. Wszystko wymieszać, dodając kukurydzę, fasolę, natkę i sos jogurtowy. Sałatkę posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem lub natką. 

środa, 24 lipca 2013

CHLEB PSZENNY Z CIECIERZYCĄ


  • 340g ugotowanej ciecierzycy (ewentualnie z puszki)
  • 120g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 230g mąki pszennej typ 550
  • 10g drożdży (lub 1,5 łyżeczki suszonych)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soli
  • 200 ml letniej wody
  • ewentualnie ulubione przyprawy (ja dałam suszone pomidory z czosnkiem)
Do miski wsypać mąkę, wlać wodę z rozmieszanymi drożdżami, dodać zmiksowaną ciecierzycę i resztę składników. Zagnieść sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5h do wyrośnięcia. Następnie krótko wyrobić jeszcze raz i przełożyć do formy (długa keksówka) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Ponowie odstawić w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 230 st, wstawić keksówkę, po 15 min zmniejszyć temperaturę do 210 st i piec jeszcze 25 min. Upieczony chleb studzić na kratce.

poniedziałek, 22 lipca 2013

MAKARON Z BROKUŁAMI I SOSEM PLEŚNIOWYM

Składniki (dla dwóch osób):

  • brokuł (ok. 500g)
  • pół kubeczka smietany
  • 100g sera z niebieska plesnia
  • sól, pieprz
  • tarty zołty ser
  • natka
  • 200g makaronu pełnoziarnitego
Brokuły ugotowac do miekkosci, odcedzic, rozdrobnic rozyczki w garnuszku widelcem. Wlac smietane, dodac pokrojony ser plesniowy. Podgrzewac wszystko na małym ogniu dopóki ser sie nie rozpusci. Przyprawic sola i pieprzem. Polac sosem makaron, posypac zoltym serem i przyozdobic natka.

niedziela, 21 lipca 2013

KOTLETY JAGLANO-SŁONECZNIKOWE

Składniki:

  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 2/3 szklanki pestek słonecznika
  • 2 cebule
  • bazylia
  • pieprz ziołowy
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • sól
  • olej
  • 3 łyżki mąki grahama lub innej razowej
  • 1 łyżka sezamu
Kaszę ugotować w podwójnej ilości wrzątku. Wystudzić. Słonecznik zalać wrzącą wodą, odstawić na ok. 10 min. Cebulę zeszklić. Przepuścić przez maszynkę kaszę i odcedzony słonecznik, dodać cebulkę. Doprawić solą, bazylią, słodką i ostrą papryką, i pieprzem ziołowym, wymieszać. Formować kotlety, obtaczać w mące połączonej z sezamem, smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron.
Z tej ilości wychodzi ok. 10 kotletów, są bardzo smaczne i chrupiące.

Przepis pochodzi ze strony www.wielodzietni.org