czwartek, 26 listopada 2015

PARMIGIANA

Składniki:

  • 4 bakłażany (2kg)
  • 3 duże cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 3 mozarelle (po 125g)
  • passata pomidorowa 2 opakowania
  • ulubione przyprawy (w oryginale świeża bazylia, u mnie czosnek niedźwiedzi, lubczyk i oregano)
  • 150g startego sera żółtego (w oryginale Parmigiano Reggiano)
Bakłażany umyć, pokroić na plastry grubości ok. 1 cm, posolić z obu stron i odstawić na 20 min, po tym czasie usunąć papierowym ręcznikiem sok. Następnie podpiec je w piekarniku. Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek, dodać passatę i przyprawy, gotować na średnim ogniu ok. 15 min. W naczyniu do zapiekania układać po kolei wartswę plastrów bakłażana, kilka łyżek sosu pomidorowego i warstwę plasterków mozarelli. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Wierzch zapiekanki posypać tartym serem. Piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 200st. Następnie odczekać jeszcze ok. 15 minut i serwować.

niedziela, 22 listopada 2015

RISOTTO Z KURKAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I BIAŁYM WINEM

Składniki:
  • 300g ryżu
  • 150g oczyszczonych kurek
  • 2 duże cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 150 ml białego wina
  • 50g sera pleśniowego
  • 50g mascarpone lub zwykłej śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • ewentualnie bulion warzywny
Cebulę i czosnek pokroić, przesmażyć na oliwie. Dodać kurki, poddusić. Następnie dodać ser pleśniowy i mascarpone, jeszcze chwilę mieszać na patelni. Ryż ugotować w osolonej wodzie (lub w bulionie warzywnym), dodając pod koniec gotowania białe wino - powinno się całkowicie wchłonąć. Wymieszać razem z masą kurkową. Przyprawić. 
Oryginalny przepis pochodzi z biedronkowej gazetki "Nowe smaki kuchni włoskiej".