poniedziałek, 28 maja 2018

CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (można pół szklanki zastąpić mąką jaglaną)
  • 4 jajka
  • szklanka cukru (w tym opakowanie cukru waniliowego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka masła (200g) w temperaturze pokojowej
  • 6 łyżek śmietany
  • pół kilo truskawek
  • cukier puder do posypania
Masło wyjąć z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem ciasta, aby zrobiło się miękkie. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą pianę. Dodać przesianą przez sitko mąkę oraz pozostałe składniki. Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, wyrównać, układać gęsto połówki truskawek. Piec w nagrzanym piekarniku w temp 180st do tzw. suchego patyczka. 

Przepis pochodzi ze strony: http://wielodzietni.org/index.php?p=/discussion/10439/bardziej-i-mniej-banalne-problemy-kuchenne/p75

PIEROGI Z PIECZRKAMI, PAPRYKĄ I OSCYPKIEM

Składniki:

  • 3 opakowania ciasta francuskiego (ok. 1 kg)
  • 1 kg pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 170g tartego żółtego sera
  • 170g utartego oscypka
  • pęczek natki
  • pół dużego kubełka śmietany 12% lub 18%
  • łyżka musztardy
  • 1 jako
  • sól, pieprz, oliwa
Pieczarki drobno posiekać,  podsmażyć na oliwie, oddzielnie udusić pokrojoną cebulę, następnie dodać do niej pokrojoną drobno paprykę. Przestudzić, przełożyć do miski, wymieszać z pozostałymi składnikami. Z ciasta francuskiego wykrawać dużą szklanką koła, lepić pierogi, piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 st do zrumienienia.

wtorek, 8 maja 2018

SAŁATKA "LEŚNA POLANA"

Składniki:

  • 50-60 dag piersi kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • słoik marynowanych pieczarek
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 3 ugotowane marchewki
  • 4 ogórki kiszone
  • majonez
  • szczypiorek, koperek lub pietruszka
  • ewentualnie sałata do przybrania
  • można też dodać seler ze słoika i tarty żółty ser

Ziemniaki, marchewkę, jajka gotujemy i studzimy. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni w przyprawie do kurczaka. W oryginale sałatkę układa się w tortownicy warstwowo - na dno pieczarki kapeluszami do dołu, następnie posiekana zielenina, utarta na grubych oczkach marchew, sól, pieprz, majonez (lekko dogniatamy warstwy), następnie warstwa z kurczaka, na mięso wykładamy odsączoną kukurydzę, następnie pokrojone w kostkę ogórki, sól, pieprz, majonez (lekko dogniatamy warstwy), pokrojone w kostkę jajka, tarty żółty ser, na koniec wystudzone i pokrojone w kostkę ziemniaki, potem znów sól, pieprz, majonez. Całość przykrywamy folią spożywczą, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia zdejmujemy ostrożnie folię i wykładamy sałatkę do góry dnem na liście sałaty.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://blogzapetytem.pl/2017/10/24/salatka-lesna-polana/