poniedziałek, 24 października 2022

BABKA CZEKOLADOWO - ORZECHOWA



  1.  Składniki:

  • 200g masła
  • 200g drobnego cukru do wypieków (można zastąpić erytrolem)
  • 6 dużych jajek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150g gorzkiej czekolady (70%)
  • 200g zmielonych migdałów
  • 200g zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej - bezglutenowego)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę posiekać, roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.

W misie miksera umieścić masło i cukier, utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy). Dodać wanilię i utrzeć. Dodać płynną czekoladę i zmiksować do połączenia. Wsypać zmielone migdały i orzechy laskowe, następnie dodać proszek do pieczenia i wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej. 

Formę o pojemności ok. 2,1 litra wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu przez 45-50 min lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie przełożyć na paterę i wystudzić do końca. Można polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować. 

Polewa:
  • 80ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 80g posiekanej gorzkiej czekolady
Oryginalny przepis pochodzi ze strony: