- 200g mąki pszennej
- 130g masła
- 60g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 30%
Składniki na krem:
- 250g serka masccarpone
- 250ml schłodzonej śmietanki 30%
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka cukru pudru
- 50g prażonych płatków migdałów
- świeże owoce do dekoracji
Wszystkie składniki spodu szybko zagnieść.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm przełożyć na formę do tarty o śerdnicy 23cm, ponakłuwać widelcem. Odstawić do lodówki na 30min. Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok.20 min.
Zmiksować na kremową konsystencję serek mascarpone ze schłodzoną śmietanką, następnie dodać cukier z wanilią i cukier puder. Krem przełożyć na upieczony spód, a wierzch udekorować płatkami migdałowymi i owocami.