poniedziałek, 20 listopada 2017

WANILIOWA TARTA Z KREMEM MASCARPONE

Składniki na kruchy spód:

  • 200g mąki pszennej
  • 130g masła
  • 60g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 30%
Składniki na krem:
  • 250g serka masccarpone
  • 250ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50g prażonych płatków migdałów
  • świeże owoce do dekoracji
Wszystkie składniki spodu szybko zagnieść.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm przełożyć na formę do tarty o śerdnicy 23cm, ponakłuwać widelcem. Odstawić do lodówki na 30min. Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok.20 min.

Zmiksować na kremową konsystencję serek mascarpone ze schłodzoną śmietanką, następnie dodać cukier z wanilią i cukier puder. Krem przełożyć na upieczony spód, a wierzch udekorować płatkami migdałowymi i owocami.


poniedziałek, 6 listopada 2017

PIEROGI Z PĘCZAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki na ciasto:

  • 350g mąki pszennej
  • pół szklanki wrzątku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz:



  • 200g kaszy jęczmiennej
  • 10-15 pomidorów suszonych
  • 10-15 dag sera pleśniowego z niebieską pleśnią
  • duża cebula
  • kilka liści jarmużu
  • szczypiorek lub natka do posypania
Kaszę jęczmienną przyrządzić wg przepisu podanego na opakowaniu, wystudzić. Cebulę podsmażyć na patelni, pod koniec dodać drobno pokrojony jarmuż. Suszone pomidory pokroić i razem z serem pleśniowym pokrojonym w kostkę dodać do nadzienia.

Mąkę połączyć z wrzątkiem, po chwili dodać jajko, sól i olej. Zagniatać składniki do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ciasto rozwałkować na blacie, wycinać krążki, na każdym układać porcję przygotowanego nadzienia i dokładnie zlepiać brzegi. Przygotowane pierogi wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze przez kilka minut. Odstawić do ocieknięcia.

Pierogi podawać odsmażone i posypane zieleniną.

Oryginalny przepis pochodzi z "Gotuj krok po kroku" (nr 3/2017)

czwartek, 2 listopada 2017

CIASTO BEZ PIECZENIA "STEFANIA"

Składniki:
  • 1 litr mleka
  • szklanka cukru
  • kostka masła (200g)
  • szklanka kaszy mannej (170g)
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • wiórki kokosowe do posypania
  • 2 opakowania herbatników
Polewa:
  • pół kostki masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżki gorącej wody
Mleko, masło i cukier zagotować. Następnie po trochu wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje, wsypać kakao. Blachę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie gorącą masę. Na wierzchu, lekko uciskając, ułożyć warstwę herbatników. Polać polewą, posypać wiórkami kokosowymi.

Przepis pochodzi ze strony: http://wwwpysznejedzonko.blox.pl/2008/10/Ciasto-Stefania.html

SROGONOW Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

Składniki:
  • 60 dag polędwicy wołowej
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 250g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 2 średnie ogórki korniszony, pokrojone w paski
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 20g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200ml bulionu mięsnego
  • 100g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, natka do dekoracji
Mięso pokroić najpierw na plasterki o grubości 1cm, a potem w centymetrowe paski. Smażyć partiami na dużym ogniu przez ok. 2 min, przełożyć mięso na talerz i odstawić w ciepłe miejsce. 

Na patelni rozgrzać masło, poddusić cebulę i grzyby, posypać mąką, zalać bulionem, zagotować, a następne dodać kwaśną śmietanę. Dusić, ciągle mieszając do chwili, aż sos lekko zgęstnieje. 

Dodać mięso, musztardę i ogórki, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

Danie wyłożyć na talerz, posypać natką pietruszki. Idealnie smakuje z podsmażonymi ziemniakami.

Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia rosyjska. Tradycje, smaki, potrawy" (tom 14/K)