wtorek, 20 czerwca 2023

KULURIA (GRECKIE OBWARZANKI)

 


Składniki (na 10 sztuk):

  • 660g mąki
  • 40g cukru
  • 2 jajka
  • 11g suchych drożdży
  • 100ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 40ml oliwy
  • 250ml ciepłej wody
  • 3 łyżki cukru
  • ok. 100g ziaren sezamu
  • szczypta soli
Garnek średniej wielkości napełnić ciepłą wodą mniej więcej do połowy, rozpuścić w niej 3 łyżki cukru, zostawić do wystygnięcia. 

Do misy miksera wlać 250ml ciepłej wody oraz mleko, dodać resztę cukru i suche drożdże. Zamieszać. Odczekać minutę-dwie. Dodać przesianą mąkę, oliwę, jajka oraz sól. Wyrabiać hakiem przez ok. 10 min, aż ciasto będzie wyraźnie elastyczne. Posmarować je oliwą i przykryć misę szmatką. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. 

Po tym czasie przenieść je na stolnicę posmarowaną oliwą i podzielić na 10 części. Każdy kawałek rozwałkować rękoma na długie, dość cienkie sznurki, złożyć w formie okręgu, jeden koniec dokładnie sklejając z drugim. W oryginalnym przepisie długi sznurek należy złożyć na pół, skręcic i dopiero łączyć końce. 

Kuluria wkładać na kilka sekund do garnka ze słodką wodą, a następnie do talerza z sezamem. Obsypać obwarzanek z każdej strony, a następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Piec w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem, aż kuluria staną się złotobrązowe - zwykle wystarcza 20 minut. Będą smaczne i miękkie także nazajutrz, jeśli zabezpieczysz je folią lub wstawisz do chlebaka.

Przepis pochodzi z książki "Kalimera. Grecka kuchnia radości." Dionisiosa Sturisa 

czwartek, 15 czerwca 2023

DROŻDŻÓWKI W TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

 


Składniki (na 8-10 sztuk):

  • 250ml mleka, lekko ciepłego
  • 70g cukru
  • 7 g suchych drożdży lub 20g świeżych
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 500g mąki pszennej (dałam jasną orkiszową)
  • 60 masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • ewentualnie opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (wtedy odpowiednio zmniejszyć ilość zwykłego cukru)
Nadzienie - ok. 550g świeżych truskawek

Kruszonka:
  • 80g mąki pszennej
  • 45g masła (zimnego)
  • 2 łyżki cukru
Przygotować rozczyn - lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, łyżką cukru i ok.4 kopiastymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15min. 

Resztę z 500g mąki przesiać do dużej miski, dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i wyrobić. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1h, aż podwoi swoją objętość.

Przygotować kruszonkę - zagnieść składniki, gotową włożyć do lodówki. Umyć truskawki.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć na blat oprószony mąką, podzielić na 8 części, uformować kule, rozpłaszczyć, zrobić wgłębienie dnem szklanki, we wgłębieniu ułożyć po kilka truskawek (dałam też kilka jagód kamczackich). Brzegi można posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać kruszonką. 

Włączyć piekarnik na 18- stopni, góra-dół. Piec ok. 20-22 min., aż się ładnie zrumienią. 

Przepis pochodzi ze strony:
https://domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/1283-drozdzowki-z-truskawkami

TARTA CZEKOLADOWA Z KARMELEM I ORZECHAMI LASKOWYMI

 


Składniki na kruchy spód:

  • 160g mąki pszennej
  • 30g kakao
  • 100g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • 60g cukru pudru (zastąpiłam erytrolem)
  • szczypta soli
Składniki na warstwę karmelową z orzechami laskowymi:
  • 300g orzechów laskowych
  • 180g cukru
  • łyżka miodu
  • 50ml wody
  • 50g masła
  • 45ml śmietanki kremówki 36%
Składniki na czekoladowe ganache:
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 180 g gorzkiej czekolady
Spód - mąkę pszenną i kakao przesiać, dodać masło, posiekać szybko do momentu, kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez min 1h. 

Formę na tartę o średnicy 25cm wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. 

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30min. Schłodzone ciasto obsypać mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie wysypać na papier kulki ceramiczne / fasolę / ryż, które obciążą ciasto. 

Piekarnik nagrzać do 220 stopni, obniżyć temperaturę do 200 stopni, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie wyjąć formę z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 8-10 minut, do zarumienienia i wypieczenia spodu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. 

Warstwa karmelowa z orzechami - orzechy podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, mieszając. Obrać ze skórki, pocierając je między dłońmi w suchej szmatce. 

W małym garnuszku umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170 stopni (ok. 15 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowo-złoty.

Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietankę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika, około minuty, mieszając. Ponownie zdjąć z palnika, dodać orzeszki (kilkanaście zostawić do dekoracji), wymieszać. Masę przelać na kruchy spód i wstawić do lodówki do schłodzenia. 

Ganache - do małego garnuszka wlać kremówkę i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. 

Ganache wylać na schłodzoną masę karmelową, posypać odłożonymi orzechami. Umieścić w lodówce do stężenia. Przechowywać w lodówce.  

Przepis pochodzi ze strony: 
https://mojewypieki.com/przepis/tarta-czekoladowa-z-karmelem-i-orzechami-laskowymi


czwartek, 8 czerwca 2023

SAŁATKA Z CIECIERZYCY Z TUŃCZYKIEM


Składniki:

  • 200g ciecierzycy (do namoczenia)
  • 2 puszki tuńczyka
  • papryka czerwona
  • por
  • oliwki zielone
  • garść kaparów
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • natka
Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej. Następnego dnia ugotować do miękkości, wystudzić. Pora pokroić i sparzyć. Tuńczyka, kapary i oliwki odcedzić z zalewy. Paprykę i dymkę pokroić. Wszystkie składniki wymieszać i polać oliwą z solą i pieprzem. 

ŁÓDECZKI Z CYKORII

 


Składniki:

  • opakowanie cykorii (0,5 kg)
  • opakowanie malutkich krewetek
  • ogórek zielony
  • kawałek czerwonej papryki
  • łodyga selera naciowego
  • pół puszki kukurydzy
  • opakowanie serka Philadelphia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • koperek i rukola do dekoracji
Krewetki podsmażyć na patelni, wystudzić. Warzywa umyć i pokroić, wymieszać w misce razem z krewetkami. Układać łyżkę-dwie nadzienia na łódeczkach. Serek Philadelphia zmiksować z majonezem i jogurtem. Polać łódeczki. Udekorować świeżą zieleniną.