wtorek, 29 marca 2016

FASZEROWANE PLASTRY PAPRYKI

Składniki:

  • 2 papryki - żółta i czerwona
  • 1,5 opakowania serka Almette
  • puszka tuńczyka
  • jajko
  • ogórek
  • sól, pieprz
Paprykę umyć, naciąć ostrożnie u góry i usunąć gniazda nasienne. Jajko oraz ogórka obrać i pokroić drobno, wymieszać z serkiem Almette i odsączonym z zalewy i rozdrobionym widelcem tuńczykiem. Papryki napełnić farszem, wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Pokroić na plastry, ułożyć na półmisku (można też napełnić farszem paprykę już pokrojoną w krążki). 

niedziela, 27 marca 2016

BABKA KOKOSOWO-KAKAOWA

Składniki:

ciasto kokosowe:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 4 białka
  • 200g cukru
  • ewentualnie pół łyżeczki aromatu waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego
ciasto czekoladowe:
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • 4 żółtka
  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g kakao
  • 4-5 łyżek mleka (ok. 50 ml)
Na polewę:
  • wiórki kokosowe
  • 50g białej czekolady lub lukier z cukru pudru i cytryny
Przygotować ciasto kokosowe - białka ubić na sztywną pianę, miksując, dodawać stopniowo cukier, następnie aromat i wiórki kokosowe. Ciasto wyłożyć do formy na babkę, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. 
Przygotować ciemne ciasto. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na jasną, puszystą masę. Dalej miksować, dodając po kolei żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia w osobnej miseczce. Dodać na dwa razy, na przemian z mlekiem, do ucieranej masy. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do formy, na ciasto kokosowe. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika, piec ok. 1h (do tzw. "suchego patyczka"). Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 min w formie, potem ostrożnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 
Babkę polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą lub lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.

Przepis pochodzi ze strony: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-babki/343-przepis-na-babka-kokosowo-kakaowa

sobota, 26 marca 2016

MAZUREK KOKOSOWY

Składniki:

Kruchy spód:
  • 300g mąki tortowej (ewentualnie 50g mąki pszennej zastąpić jaglaną)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150g masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżka zimnej wody
Masa kokosowa:
  • 200g wiórków kokosowych
  • 400ml śmietany 18%
  • 3-4 lyzki cukru
  • ewentualnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
  • 2 tabliczki białej czekolady (200g)
  • łyżka mleka
  • pół łyżki masła
Składniki ziasta kruchego zagnieść, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 1h. Schłodzonym ciastem wylepić formę do pieczenia (31cm x 25cm), zrobić na brzegach wyższy rant. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika na 20-30min.
Do rondla wlać śmietanę, dodać cukier i wiórki kokosowe, całość podgrzać na małym ogniu i gotować kilka minut do zgęstnienia. Gorącą masę kokosową wyłożyć na ciasto. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. Gorącą polewę wylać na masę kokosową. Mazurek ozdobić suszonymi morelami i żurawiną (ich kwaskowatość wspaniale przełamuje słodycz masy kokosowej i polewy).
Przepis pochodzi ze strony:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/mazurek-kokosowy-4

środa, 9 marca 2016

ZAPIEKANKA Z KOPREM WŁOSKIM

Składniki:

  • 2 duże kopry włoskie (fenkuły)
  • 20-25 dag szynki
  • 2 cebule
  • 15 dag twardego żółtego sera
  • 3 dag masła
  • pieprz, sól
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania naczynia
Obraną cebulę pokroić w plasterki, dodać sól i pieprz, podmażyć na patelni. Opłukane fenkuły pokroić w plastry i ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia, uprzednio wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką. Na fenkułach ułożyć pokrojoną w kostkę szynkę, następnie podsmażoną cebulę. Na wierzch ułożyć płatki masła. Zapiekać w piekarniku 15-20 min. Pod koniec posypać tartym żółtym serem. Podawać z ryżem lub z ziemniakami.

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Zapomniane warzywa" Teresy Lewkowicz-Mosiej.