wtorek, 21 lutego 2023

CIASTO CZEKOLADOWE Z KARDAMONEM

 


SKŁADNIKI:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200g masła
  • 100g mąki
  • 200g cukru (lub erytrolu)
  • 6 jajek
  • szklanka orzechów, daktyli i rodzynek
  • pół łyżeczki kardamonu
Masło razem z czekoladą rozpuścić na małym ogniu w rondelku, mieszając cały czas. Jajka z dodatkiem cukru i kardamonu ubić na puszystą masę. Połączyć z przestudzoną masą czekoladowo-maślaną. Dodać przesianą przez sito mąkę, pokruszone orzechy, pokrojone daktyle i rodzynki. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą niewielkiej tortownicy lub keksówki. Piec w 160 stopniach Celsjusza ok. 60-70 min. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. 

Przepis pochodzi z "Gościa Niedzielnego" (z książki "Szafran, mięta i kardamon" wydawnictwa Buchmann)

niedziela, 19 lutego 2023

FAWORKI

 


Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 200g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia (u mnie smalec gęsi)
Przed przygotowaniem ciasta wyjąć z lodówki jajka, masło i śmietanę (powinny być w temperaturze pokojowej). Do dużej miski przesiać mąkę pszenną wraz z solą i cukrem pudrem, wymieszać. Do mąki dodać żółtka jaj, śmietanę, masło, spirytus i zagnieść na jednolitą masę. Uformowaną kulę ciasta zawinąć w folię spożywczą i odstawić, aby odpoczęło, na 30 min. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, od czasu do czasu uderzając w nie wałkiem. Chodzi o to, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza. Ciasto też można rozwałkować na grubszy placek, złożyć na poł i powtórzyć tę czynność kilka razy. Można też zmielić ciasto w maszynce do mielenia lub w mocnym robocie kuchennym z ostrzem. Na koniec ponownie zagnieść ciasto w kulę i podzielić ją na 4 części. 

Każdą część rozwałkować najcieniej, jak się da i podzielić radełkiem na pasy o szerokości 4-5cm. Każdy z pasów podzielić na krótsze paski o długości 7-10cm. Następnie w każdym z nich zrobić podłużne nacięcie po środku i przez powstały otwór przewlec jeden koniec faworka. Przygotowane faworki przykryć ściereczką, aby nie obsychały. Smażyć w głębokim tłuszczu. Przekładać na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

poniedziałek, 13 lutego 2023

DROŻDŻÓWKI Z SEREM

 


Składniki (na 8 sztuk):

  • 330 gram mąki (dałam 100g jaglanej)
  • 150 ml mleka
  • 25g drożdży
  • 40g cukru
  • 50g roztopionego masła
  • jajko
  • szczypta soli
Składniki na masę serową:
  • 250-300g półtłustego twarogu
  • żółtko (dałam całe jajko)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
dodatkowo jajko do posmarowania

Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut.

Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swą objętość). 

Ser utrzeć razem z jajkiem, cukrami i skórką z cytryny. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na kształt prostokąta. Na całej powierzchni rozsmarować masę serową, złożyć ciasto ku środkowi na 3 części (założyć do środka 1/3 z jednej strony, a potem 1/3 z drugiej), delikatnie przyciskając i wygładzając. Przeciąć ciasto wzdłuż krótszego boku na 8 części. Każdą drożdżówkę skręcić kilkukrotnie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 15 min. do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15-20 minut. 

Upieczone drożdżówki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

sobota, 11 lutego 2023

IRLANDZKI GULASZ JAGNIĘCY Z WARZYWAMI

 


Składniki:

  • 600-700g jagnięciny
  • 4 łyżki stołowe białej mąki
  • łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 600ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • odrobina sosu worcester
  • 675g jednakowej wielkości ziemniaków
  • 40g (3 łyżki stołowe) masła
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Jagnięcinę pokroić w kostce, obtoczyć w mące i przyprawach. Mięso ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na nim położyć posiekaną cebulę i pokrojoną w półplastry marchewkę. Wlać do naczynia taką ilość bulionu, aby przykryć potrawę. Dodać odrobinę sosu worcester. Przykryć naczynie przykrywką i wstawić do piekarnika. Po godzinie sprawdzić potrawę. Jeśli mięso i warzywa są wystarczająco miękkie, a bulion lekko zgęstniał, gulasz jest gotowy. 

Ziemniaki wrzucić do garnka z gotującą się osoloną wodą. Doprowadzić z powrotem do wrzenia, a następnie gotować 10 min na małym ogniu. Po ugotowaniu odcedzić na durszlaku, pokroić na ćwiartki lub ósemki i ułożyć je na wierzchu gulaszu w taki sposób, aby nie zachodziły na siebie. Na ziemniakach ułożyć wiórki masła i piec całość jeszcze 40 min, aż ziemniaki będą dobrze upieczone na złoty kolor, a gulasz będzie bulgotać przy krawędziach naczynia. Podawać na stół od razu po wyjęcia z piekarnika.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: Irlandzki gulasz jagnięcy z piekarnika | Kerrygold Polska

CEBULARZE

 


Składniki (na 8 sztuk):

  • 500g mąki
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
  • 60g masła
Nadzienie:
  • 3 średnie cebule
  • 3 łyżki maku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
Dzień wcześniej pokroić cebulę w piórka i wrzucić do gotującej się wody. Gotować 3-4 minuty, aż zrobi się szklista. Cebulę odcedzić i jeszcze gorącą wymieszać z makiem, olejem i solą, a następnie przełożyć do słoika i zakręcić. Gdy wystygnie, odstawić do lodówki. 

Następnego dnia drożdże wymieszać z cukrem i częścią letniego mleka. Odstawić na godzinę, aby zaczęły pracować. W garnku rozpuścić masło z resztą mleka, a następnie razem z rozczynem dodać do mąki. Jedno jajko roztrzepać i dodać do mąki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż nabierze sprężystości i będzie odchodziło od ręki. Przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno to trwać ok. godziny. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrabiać, podzielić na mniejsze kawałki i formować z nich okrągłe placki. Na środek każdego nałożyć przygotowaną wcześniej cebulę z makiem. Tak przygotowane cebularze zostawić na godzinę, aby jeszcze podrosły. Brzegi cebularzy smarować roztrzepanym jajkiem i piec w 180 stopniach do zrumienienia , czyli 20-25 minut. 

Przepis pochodzi z książki "Cudne manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze" (Magda Grzebyk)