sobota, 30 stycznia 2021

ŚNIADANIOWE FRANCUSKIE BUŁECZKI

 


Składniki (na 8-10 sztuk):

  • 400g mąki pszennej chlebowej
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 15g świeżych drożdży
  • 120ml letniego mleka
  • 175 ml letniej wody
  • opcjonalnie 2 łyżki oleju lub oliwy
Z letniego mleka, łyżeczki cukru, 3 łyżek mąki i świeżych drożdży przygotować rozczyn. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, aby było miękkie i elastyczne. Uformować ciasto w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. 1,5h). 

Ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko ugnieść, pozostawić na 5 min, by odpoczęło. Podzielić na 8-10 części i z każdej uformować w dłoniach okrągłą bułkę. Układać na blasze wyłożonej papierem w sporych odstępach. Zostawić do podwojenia objętości na kolejne 30 min. Po tym czasie krawędzią drewnianej łopatki kuchennej zrobić w każdej bułeczce głęboki "przedziałek" (niemal do samej blachy). 

Piekarnik nagrzać do 230st, na dole umieścić pojemnik żaroodporny z wodą. Wstawić bułeczki do nagrzanego piekarnika i piec 13-15 min na złoty kolor. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.mojewypieki.com/przepis/french-dimpled-rolls

poniedziałek, 25 stycznia 2021

SŁODKIE PĄCZKOWE BULECZKI (PĄCZKI PIECZONE)

 


Składniki:

  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 24g świeżych drożdży lub 12g drożdży suchych
  • 80-100g drobnego cukru do wypieków
  • 250ml mleka
  • 3 żółtka (z dużych jajek)
  • 1 jajko małe
  • 50g masła, roztopionego i przestudzonego
  • pół laski wanilii lub 8g cukru z wanilią
  • sok z 1 cytryny + otarta skórka
  • duża szczypta soli
Ponadto:
  • konfitura lub np. wiśnie mrożone
  • lukier (sok z połówki cytryny + cukier puder)
  • ewentualnie skórka pomarańczowa do dekoracji
Ze świeżych drożdży, łyżki cukru, 1/4 szklanki letniego mleka oraz 3 łyżek mąki pszennej przygotować rozczyn, odstawić do wyrośnięcia na 150-20min. Przesiać resztę mąki, dodać do wyrośniętego rozczynu wraz z pozostałymi składnikami, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (najlepiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, zostawić w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość (ok.1,5h). Po tym czasie krótko wyrobić. 

Porcje ciasta nakładać do foremek na muffinki - wykleić foremkę ok. łyżką ciasta, nałożyć na środek wiśnie lub konfiturę, przykryć drugą łyżką ciasta, sklejając brzegi. Można też rozpłaszczyć pierwszą porcję ciasta w dłoni, nałożyć konfiturę, przykryć drugą łyżką ciasta, zlepić brzegi i uformować kulkę, a następnie przełożyć do foremki na muffinki. Pozostawić do podwojenia objętości.

Piec w piekarniku nagrzanym do 185st ok. 13-15 min - do upieczenia i zbrązowienia. Udekorować lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://www.mojewypieki.com/przepis/buleczki-paczkowe

środa, 13 stycznia 2021

MUFFINKI JOGURTOWE Z JABŁKAMI I PŁATKAMI OWSIANYMI


 Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 100g masła
  • 150g cukru (zastąpiłam 50g ksylitolem)
  • torebka cukru waniliowego
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże kwaśne jabłka
  • 50g płatków owsianych
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
Masło roztopić w kąpieli wodnej. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczone, przestudzone masło i jogurt. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać wraz z płatkami owsianymi, wymieszać (niezbyt długo, żeby muffinki nie wyszły zbyt twarde i gumowate). Jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z ciastem. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 20-25min. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://brunetkawkuchni.com/2015/03/20/muffiny-jogurtowe-z-jablkami-i-platkami-owsianymi/

sobota, 9 stycznia 2021

SAŁATKA KWIATEK

 Składniki:

  • 1 wędzona ćwiartka z kurczaka lub filet
  • 100g drobnego makaronu w kształcie ryżu
  • 4-5 jajek
  • 1 ogórek zielony
  • 1 czerwona papryka
  • puszka kukurydzy
  • pół pęczka szczypiorku
  • kilka pomidorków koktajlowych na biedroneczki
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka łyżek majonezu
  • kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • pół opakowania chipsów typu Pringels (zapakowanych w tubę)
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, obrać, oddzielić żółtka od białek. Żółtka odłożyć, a białka pokroić w kostkę. Wędzonego kurczaka pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórek obrać, wraz z papryką pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać drobno. Wszystkie składniki (poza żółtkami) wymieszać w dużej misce. Przygotować sos - jogurt wymieszać z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać dokładnie z sałatką. Wygładzić powierzchnię sałatki, tworząc "kopułę", wokół brzegów wbić chipsy, następnie wbić drugą warstwę chipsów, na wierzch sałatki zetrzeć żółtka jajek. Ozdobić biedronkami wykonanymi z pomidorków i oliwek.

Przepis pochodzi ze strony: 
http://blogzapetytem.pl/2020/12/30/salatka-kwiatek/

SAŁATKA KRÓLEWSKA Z KUKURYDZĄ, SELEREM I ANANASEM

 Składniki:

  • 250g (w oryginale 360g) wędliny drobiowej
  • puszka kukurydzy
  • słoiczek selera konserwowego
  • 4 jajka
  • spory kawałek pora (biała część) - ok. 15cm
  • 2 plastry ananasa (w oryginale puszka ananasa)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • ewentualnie 120g tartego żółtego sera
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w kostkę. Kukurydzę i seler odsączyć z zalewy. Ananasa obrać ze skóry, wykroić środek, pokroić w kosteczkę. Pora przekroić na pół, posiekać w paseczki, przelać wrzątkiem, odcedzić. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, dodać majonez i ponownie wymieszać. 

Przepis pochodzi ze strony: 
https://kulinarneprzeboje.pl/salatka-krolewska-hit-swieta-impreze/

MUFFINKI CZEKOLADOWE (BROWNIES) Z WIŚNIAMI


Składniki (na 10 sztuk):

  • 100g masła
  • 120g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 150g cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół opakowania mrożonych wiśni
Wszystkie składniki powinny być z temperaturze pokojowej. W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę, połamaną na kawałki. Wymieszać, lekko przestudzić. Dodać mąkę, cukier, jajka i proszek do pieczenia, dokładnie wyrobić mikserem na jednolitą masę. Dodać wiśnie i delikatnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego dp 180 st i piec 20 minut.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-czekoladowe-brownies-z-malinami