niedziela, 31 grudnia 2017

PIECZEŃ WIEPRZOWA Z ROZMARYNEM I JAŁOWCEM

Składniki:

  • szynka wieprzowa ok. 1,2 kg
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • garść igiełek rozmarynu
  • kilka jagód jałowca
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • sól, pieprz
W moździerzu rozdrobnić jagody jałowca i rozmaryn, a następnie natrzeć szynkę solą, pieprzem i tą mieszanką. Na patelni rozgrzać olej i podrumienić mięso z każdej strony, Na tym samym tłuszczu podsmażyć 2 cebule. Przełożyć mięso do garnka rzymskiego, w którym będzie się piec pieczeń (można też dusić ją w garnku). obłożyć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wlać ocet balsamiczny i czerwone wino, dodać podsmażoną cebulę. Piec w piekarniku  w 180 stopniach ok. 1,5 godziny, w połowie pieczenia przełożyć mięso na drugą stronę. Mięso wyjąć, przestudzić, pokroić na plastry, ułożyć na półmisku i polać częścią sosu, resztę sosu podać osobno, 
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:  http://przepisyodserca.blogspot.com/2013/01/szynka-wieprzowa-duszona-w-winie.html

poniedziałek, 25 grudnia 2017

MAKOWA GWIAZDA

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 150g masła
  • 20 dag drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
Ponadto:
  • 400g masy makowej
  • białko jaja
  • suszona żurawina do przybrania lub kandyzowane wiśnie
  • ewentualnie cukier puder do oprószenia
Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i letniego mleka zrobić rozczyn o gęstości śmietany i odstawić do wyrośnięcia. Z mąki, cukru, miękkiego masła, jajek, soli i rozczynu zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić, by podrosło. Białko ubić na sztywno. Jedną łyżkę piany odłożyć, resztę połączyć z masą makową. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na dwa identyczne koła. Na jeden placek wyłożyć masę makową. Brzegi ciasta posmarować resztą białka. Przykryć drugim plackiem, docisnąć brzegi. Na środku ciasta położyć malutką miseczkę lub przykrywkę od słoika i zrobić na cieście 16 promienistych nacięć. Brać po dwa kawałki ciasta, wywijać je kilkukrotnie na zewnątrz i sklejać w ramiona gwiazdy. Odstawić na 20 min. Można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 30 min w 170st. Oprószyć cukrem pudrem i udekorować. 

Przepis pochodzi z miesięcznika "Kobieta i życie" nr 12/2017

piątek, 22 grudnia 2017

PIERNICZKI MARGARYTKI

Składniki (na ok. 80-100 sztuk):

  • 500g mąki pszennej
  • 200g prawdziwego miodu
  • 200g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 jajko (ok. 75g)
  • pełna łyżeczka sody oczyszczonej (10g)
  • szczypta soli
  • 3 czubate łyżeczki przyprawy do pierników
Masło, miód i przyprawę do pierników lekko podgrzać, ale nie gotować (masa powinna być płynna). Do miski przesiać mąkę z sodą i solą, we wgłębienie wlać lekko przestudzony miód z masłem. Dodać resztę składników i wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na 2h. Wyjąć na 10-15 min przed wałkowaniem. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto podzielić na 4 części i po kawałku rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wykrawać pierniczki. Piec ok. 10-15min w 160-170 stopniach aż będą złote, ale nie brązowe.
Przepis pochodzi ze strony  https://margarytka.blogspot.com/2011/12/pierniczki-swiateczne.html

PIERNICZKI IRENY B

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • opakowanie przyprawy do pierników
  • 200-250g masła
  • 3 łyżki śmietany
Lukier z białkiem;
  • jedno surowe białko (ubić)
  • 200g cukru pudru
  • odrobina soku z cytryny
  • ewentualnie barwniki spożywcze
Lukier z sokiem z cytryny (przepis babci Reni):
  • szklanka cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • 1-1,5 łyżki wrzątku
Połączyć wszystkie składniki (ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego) tak, by powstało ciasto. Miodu nie trzeba podgrzewać, chyba, że jest skrystalizowany. Ciasto ma plastyczną konsystencję, łatwo się rozwałkowuje i nie przykleja się do wałka. Ciasto należy cienko rozwałkować, wykrawać pierniczki, układać na blasze, piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180-190st. ok. 8-10 min. Im cieńsze pierniki, tym krócej pieczemy.
Dekorować dopiero po wystudzeniu pierniczków. Lukier na bazie białka jest bardziej plastyczny i lepiej się nadaje do wykonywania misternych wzorów. 

Przepis pochodzi ze strony  http://przepisyodserca.blogspot.com/2012/12/pierniki.html

poniedziałek, 11 grudnia 2017

ZIEMNIACZANE RACUCHY DROŻDŻOWE

Składniki:

  • 70 dag ziemniaków
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • sól, pieprz
  • 4 dag drożdży
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
  • 20 dag serka kremowego
  • ostra papryka w proszku
  • natka pietruszki
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, wymieszać z cukrem i łyżeczką mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Masę ziemniaczaną połączyć z jajkami i mąką, a na końcu z rozczynem. Przyprawić, pozostawić do wyrośnięcia. Na patelni smażyć małe placuszki. Podawać z serkiem. Ozdobić listkami natki.