piątek, 14 lutego 2014

MAKARON Z SOSEM GRZYBOWO-ŚMIETANOWYM

Składniki:

  • garść suszonych grzybów (prawdziwków, podgrzybków, kozaków)
  • mały kubełek śmietany 12%
  • łyżka mąki
  • nieduża cebula
  • oliwa, sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • tarty żółty ser

Grzyby dzień wcześniej wieczorem namoczyć w niedużej ilości wody (tak, aby woda tylko przykryła je w garnku, w którym się będą gotować). Następnego dnia gotować je na małym ogniu ok. 15 min. Wystudzić, wymieszać ze śmietaną, zmiskować blenderem. Na oliwie poddusić cebulę, dodać łyżkę śmietany z grzybami i łyżkę mąki, chwilę podsmażyć, dodawać powoli resztę sosu grzybowo-śmietanowego, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z makaronem, udekorowane natką i tartym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz