piątek, 22 września 2017

ZUPA-KREM Z PORÓW

Składniki:

  • pęczek porów
  • nieduża cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 3 ziemniaki
  • sól, pieprz, olej
  • bulion warzywny lub 3-4 łyżeczki przyprawy typu "warzywko"
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany
Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oleju. Pory pokroić, dodać na patelnię do cebuli i czosnku, poddusić. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

środa, 20 września 2017

PLACKI ZIEMNIACZANE Z PAPRYKARZEM

Składniki na placki:

  • 1-1,5kg ziemniaków
  • cebula
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej
Na paprykarz:
  • 50-60dag filetu z piersi kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • pół kg pomidorów przecierowych
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • kilka ząbków czosnku
  • łyżeczka mąki
  • olej,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w kostkę mięso, chwilę podsmażyć, przyprawić, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić ok. 5 min pod przykryciem. Dodać pokrojoną paprykę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dołożyć na patelnię do pozostałych składników. Dusić ok.20 min, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Na koniec wlać śmietanę rozrobioną z mąką, zagotować mieszając i ponownie doprawić do smaku.
Ziemniaki oraz cebulę obrać, zetrzeć na drobnej tarce, lekko odcisnąć. Dodać jajka, mąkę, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, łyżką wkładać porcje ciasta. Placki smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z paprykarzem. \
Oryginalny przepis pochodzi z "Magazynu kulinarnego"  Poradnika Domowego pt. "Kuchnia włoska" (dodatek do numeru 11/2016)

KRUCHE CIASTECZKA Z MALINAMI

Składniki (na podwójną porcję - 32 ciastka):

  • 450g mąki pszennej (można część - 50g zastąpić pełnoziarnistą orkiszową)
  • 220g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 180g cukru pudru
  • świeże maliny (lub dżem malinowy)
Mąkę z proszkiem oraz cukier wsypać do miski, wymieszać. Dodać miękkie masło, jajka i mleko. Wyrobić. Podzielić masę na 32 części. Z każdej uformować kulkę, spłaszczyć, na środku zrobić palcami małe zagłębienie, włożyć do niego kilka malin. Nagrzać piekarnik do temperatury 200st, wstawić blachę z ciastkami, piec 10 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180st i piec jeszcze 5 min, aż ciastka będą lekko rumiane. 
Oryginalny przepis pochodzi z książki  "Smaczny pomysł. Gotowanie z dziećmi" Linda Collister