środa, 27 grudnia 2023

KARRYSLID (duński śledź curry)

 


Składniki:

  • 400g płatów śledziowych
  • 4 łyżki śmietany
  • 5 łyżek majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • łyżka octu winnego
  • 2 łyżki curry
  • łyżka kurkumy
  • łyżeczka cukru
  • twarde, kwaśne jabłko (dałam renetę)
  • łyżka musztardy
  • 50g oliwek lub kaparów
  • świeżo mielona sól himalajska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Dzień wcześniej dokładnie wypłukać filety śledziowe w zimnej wodzie - namaczać je przez kilka godzin, co godzinę zmieniając wodę na świeżą. Następnie moczyć przez całą noc w mleku.
Następnego dnia odsączyć filety, pokroić je w poprzek w paski o szerokości 1 cm. Skropić octem, wymieszać, odstawić.

Jabłko pokroić w drobną kostkę (starłam na tarce na dużych oczkach). Oliwki lub kapary odsączyć, posiekać, dodać wraz z jabłkiem do śledzi.

Wymieszać śmietanę z majonezem, jogurtem i musztardą, dodać do śledzi, wymieszać. 
Cebulę posiekać w drobną kostkę, zeszklić na patelni na oleju, dodać curry, kurkumę i cukier, mieszać i smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Po ostudzeniu dodać do śledzi (dałam surową cebulę).

Wymieszać wszystko razem, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 24h, żeby smaki się przegryzły.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://smakowitehistorie.com/karryslid-dunski-sledz-curry/

czwartek, 21 grudnia 2023

ZIEMNIACZANA ZUPA Z JARMUŻEM I BIAŁĄ KIEŁBASĄ


 Składniki:

  • 4 białe kiełbasy, wyjęte z osłonek
  • 6 większych ziemniaków, obranych i pokrojonych w większą kostkę
  • duża marchew
  • duża pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 250g jarmużu, umytego, z usuniętymi łodyżkami i posiekanego na mniejsze kawałki
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • szklanka pełnotłustego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonych płatków chili
  • 3 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
Marchew, pietruszkę oraz seler oczyścić, pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, zrumienić na nim kiełbasę i przełożyć na talerz. 

Na tłuszczu po kiełbasie podsmażyć cebulę, wsypać oregano i chili, wymieszać. Dodać seler, pietruszkę i marchew oraz ziemniaki, smażyć 5 minut. Włożyć ponownie kiełbasę, wlać bulion, wymieszać i doprowadzić całość do wrzenia. Przyprawić solą i pieprzem, dodać listki laurowe i ziele angielskie.

Zmniejszyć ogień i gotować, aż warzywa zmiękną. Wlać mleko i włożyć jarmuż. Gotować ok. 20 min, by jarmuż zrobił się miękki. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.

Przepis pochodzi z "Kobiety i Życia".

PIZZERINKI Z OLIWKAMI


 Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • po płaskiej łyżeczce soli i cukru
  • szklanka letniego mleka
  • opakowanie drożdży instant
  • jajko
  • 2 łyżki oliwy
Nadzienie:
  • 80g oliwek
  • 60 suszonych pomidorów z oleju
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 200g tartego żółtego sera
  • łyżka oregano lub przyprawy do pizzy
W misce wymieszać mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Dodać mleko, jajko i oliwę. Wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 45 minut.

Pomidory pokroić w paski, oliwki na połówki. Ciasto zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować przecierem pomidorowym, posypać oliwkami, pomidorami i serem (2 łyżki odłożyć), oprószyć oregano. Zwinąć w rulon i pokroić na 3cm plastry. Pizzerinki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 25 min w 180 stopniach. Podawać na ciepło lub zimno.

Przepis pochodzi z "Kobiety i Życia".

poniedziałek, 4 grudnia 2023

HOIRINO STIFADO (GRECKI GULASZ Z KARKÓWKI)

 Składniki:

  • 1,5kg - 2 kg karkówki
  • 1 kg cebuli dymki
  • 1 duża cebula
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • laska cynamonu
  • duży słoiczek przecieru pomidorowego (200g)
  • 1 pomarańcza
  • 170ml oliwy z oliwek
  • szklanka wina czerwonego
  • sól, pieprz
Oliwę podgrzać na patelni. Karkówkę pokroić w niedużą kostkę i podsmażyć na brązowo.
Dolać wino i dusić pod przykryciem, aż alkohol wyparuje. Następnie dołożyć przecier, przyprawy, sok z pomarańczy. W kolejnym kroku dodać dymki w całości i posiekaną dużą cebulę. Gotować 15-20 min lub do zgęstnienia sosu.

Przepis pochodzi ze strony: https://olanea.pl/archiwa/886