sobota, 28 listopada 2020

SURÓWKA Z CZERWONĄ KAPUSTĄ

 Składniki (na 5 porcji):

  • pół średniej główki czerwonej kapusty
  • marchewka
  • jabłko
  • 3-4 łyżki gęstego jogurtu
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • cukier (lub łyżka syropu klonowego)
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka octu jabłkowego
Kapustę zetrzeć na szatkownicy. W miseczce wymieszać składniki na sos. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Jabłko or razu wymieszać z sosem, żeby nie ciemniało. Wymieszać składniki. Najlepiej smakuje jakiś czas po przyrządzeniu, kiedy wszystko się "przegryzie".

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.obzarciuch.pl/2020/01/surowka-biskupa.html

CIASTO DYNIOWE Z POLEWĄ Z MASCARPONE

 Składniki:

  • 250g puree z pieczonej dyni
  • 250g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru (100g cukru + 80g ksylitolu)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • szczypta cynamonu i kurkumy
Polewa:
  • serek mascarpone (250g)
  • 2 łyżki brązowego cukru (np. kokosowego)
Przygotować puree z dyni. Po wystudzeniu przełożyć do miski, dodać rozpuszczone masło, żółtka jaj, cukier oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Zmiskować. Białka ubić na pianę, delikatnie połączyć z resztą ciasta. Masę przełożyć to tortownicy o średnicy 25cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40-45 min (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu posmarować polewą z serka mascarpone i cukru.

Oryginalna polewa - odłożyć pół szklanki masy na ciasto (mus z dyni + skórka z pomarańczy + roztopione masło + cukier), dodać do niej 50g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/ciasto_dyniowe/przepis.html

CIASTO CEBULOWE

 Składniki na ciasto:

  • 300g mąki (dałam 200g pszennej i 100gżytniej pytlowej)
  • 20g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 180ml mleka
  • 50g masła
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 800g cebuli
  • 2 jajka
  • 250g twardego żółtego sera
  • 250g wędzonego lub gotowanego boczku (lub kilka plasterków szynki)
  • 200ml śmietanki
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • łyżka kminku / słodkiej papryki
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka oleju do smażenia
Drożdże rozetrzeć w szklance z mlekiem i cukrem. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Do miski przesiać mąkę. Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystudzenia. Do mąki dodać szczyptę soli, zaczyn drożdżowy, a następnie dłońmi rozrobić ciasto. Podczas zagniatania stopniowo dodawać masło. Ciasto dobrze wyrobić i zostawić pod przykryciem na ok. 20 min, aż wyrośnie. W tym czasie posiekać obraną cebulę, boczek pokroić na drobną kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce. Cebulę i boczek lekko podsmażyć na patelni. Odstawić do wystudzenia. Ciasto równomiernie rozłożyć na blasze o średnicy 25cm tak, aby brzegi były nieco wyższe. Boczek i cebulę przełożyć do miski, dodać jajka i śmietankę oraz ser, dokładnie wymieszać, przyprawić. Ja zamiast boczku dałam na ciasto kilka plasterków szynki. Przełożyć na ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40min. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno.

Oryginalny przepis  - Anny Leszczyńskiej-Rożek z "Gościa Niedzielnego" nr 46 (15 listopada 2020r.)

czwartek, 19 listopada 2020

CIASTECZKA MIGDAŁOWE Z SYROPEM KLONOWYM

 Składniki (na 1,5 blachy ciasteczek):

  • 350g migdałów
  • 150g kaszy jaglanej
  • 50g mąki owsianej
  • 100ml syropu klonowego
  • 60g miękkiego masła
  • ewentualnie wanilia lub/i skórka otarta z cytrusów
Kaszę jaglaną oraz migdały zmielić na mąkę. Dodać mąkę owsianą (można zmielić płatki owsiane). Sypkie składniki wymieszać, następnie dodać syrop klonowy i masło. Delikatnie zagnieść ciasto na jednorodną masę. Odrywać po kawałku lepkiego ciasta, formować w dłoniach niewielkie kulki, a następnie rozpłaszczyć, nadając im kształt okrągłych ciastek. Układać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w temperaturze 140 st przez ok. 20 minut, bardzo uważając, aby się ciastka nie spaliły.

Oryginalny przepis pochodzi z książki Iwony Zasuwy "Smakoterapia 2"

wtorek, 10 listopada 2020

CIASTECZKA ORKISZOWO-MIGDAŁOWE

 Składniki:

  • 200g mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 125g masła
  • 70g cukru trzcinowego (dałam 20g zwykłego i 50g ksylitolu)
  • 100 zmielonych migdałów
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • goździki
  • szczypta soli
Składniki zagnieść na jednolitą masę, formować płaskie ciasteczka, piec 20-30min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Przepis zamieszczony przez Annę Leszczyńską-Rożek w nr 44 "Gościa Niedzielnego" (1 listopada 2020r.).